Volonteri UNESCO-ova Centra za svjetsku baštinu četvrtu godinu zaredom u Starogradskom polju

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

5. rujna 2024. - U Hrvatskoj se četvrtu godinu zaredom u dobru svjetske baštine Starogradskom polju na otoku Hvaru od 1. do 10. rujna održava radionica UNESCO-ova Centra za svjetsku baštinu. Riječ je o inicijativi Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija koja se u okviru kampanje Volontera svjetske baštine 2024. održava pod nazivom „Volonteri svjetske baštine: Raditi na budućnosti“.

UNESCO-ova inicijativa Volontera svjetske baštine i ove godine nastavlja okupljati mlade ljude, zajednice i upravitelje dobara svjetske baštine u zajedničkoj izgradnji novih, uključivih društava u kojima je svjetska baština izvor otpornosti, humanosti i inovacija i koja nadilaze izazove s kojima se svijet suočava.
 
Nacionalni i međunarodni volonteri surađivat će s lokalnim zajednicama na očuvanju naše zajedničke kulturne i prirodne baštine tijekom praktičnih radionica čiji je cilj osnaživanje i obogaćivanje mladih pružajući im mogućnost stjecanja konkretnog iskustva na važnim kulturnim dobrima svjetske baštine. 
 
Ove će godine kampanja Volontera svjetske baštine pridonijeti i obilježavanju 30. obljetnice UNESCO-ova Obrazovnog programa o svjetskoj baštini, koji pruža jedinstvenu priliku za zagovaranje važnosti obrazovanja, osnaživanja mladih i konkretnih akcija u zaštiti, očuvanju i promicanju svjetske baštine.
 
U sklopu projekta na Starogradskom polju volonteri svjetske baštine promicat će važnost dobara svjetske baštine kao i ulogu lokalne zajednice u njihovu očuvanju. Pod nadzorom stručnjaka, arheologa i arhitekata sudjeluju u rekonstrukciji suhozida, a cilj je projekta obnoviti ih tradicionalnom tehnologijom gradnje. Posebno je pritom važno postići cjelovitu obnovu zemljišta nazvanog striga, kao u vrijeme grčke kolonizacije i podjele Starogradskog polja. Nakon niza teorijskih predavanja o suhozidu volonteri će svladati tehniku suhozidne gradnje, a tijekom radionica bit će organizirani stručni obilasci, predavanja i upoznavanje bogate baštine otoka Hvara.
 
U ovoj kampanji koju je organiziralo Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO Ministarstva kulture i medija  u suradnji s Agencijom za upravljanje Starogradskim poljem sudjeluju studenti građevine, arhitekture, umjetnosti i povijesti umjetnosti iz cijeloga svijeta od Indije, Kine i Italije, preko Slovačke i Austrije, do Kuvajta i Maroka.
 
 

Pisane vijesti