Vlada usvojila uredbe o najvećem povećanju plaća djelatnicima u kulturi te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o audiovizualnim djelatnostima

Slika /slike/fotogalerija/2024 godina/VRH_2462-01.jpeg

22. veljače 2024. - Uz uredbe koje su zaposlenicima u kulturi, kao i ostalima u javnom sektoru, donijele velika povećanja plaća, Vlada Republike Hrvatske na svojoj je 287. sjednici uputila u saborsku proceduru Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o audiovizualnim djelatnostima. Uredbom o koeficijentima za izračun plaća zaposlenih u državnoj i javnoj službi, koju je Vlada donijela na današnjoj sjednici, plaće su povećane najviše do sada.

Ministarstvo kulture i medija  aktivno je sudjelovalo u radu na izračunu novih koeficijenata zaposlenih u javnim službama i pripremi nove Uredbe te vodilo računa o izjednačavanju koeficijenata zaposlenika istih kvalifikacija, kompetencija, složenosti poslova i uvjeta rada unutar samog sektora kulture kao i njihovom izjednačavanju po istom principu s koeficijentima radnih mjesta zaposlenika u drugim sektorima. Povećanje koeficijenata radnih mjesta koje u cijelom sektoru kulture iznosi prosječno 36 % dokaz je predanosti kojom se pristupilo radu na pripremi koeficijenata i nove Uredbe kao i kontinuiranog djelovanja na unaprjeđenju statusa zaposlenih u sektoru koji je u nadležnosti Ministarstva kulture i medija.




Predloženim Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o audiovizualnim djelatnostima uvodi se novi financijski poticaj razvoju i proizvodnji hrvatskih audiovizualnih djela koji će omogućiti povećanje kvalitete i konkurentnosti hrvatskog kulturnog proizvoda i hrvatskih produkcijskih kuća na međunarodnoj razini putem uspostave novog izvora i načina financiranja.

Uvodi se mogućnost dodatnog financiranja razvoja i proizvodnje hrvatskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača kroz mogućnost da se iznos sredstava uplaćenih kao razna fiskalna davanja investira u nova audiovizualna djela. Tim će se izmjenama povećati sredstva za razvoj i proizvodnju hrvatskih audiovizualnih djela (neovisnih proizvođača), što će doprinijeti kvaliteti i stvoriti povoljne uvjete razvoja i konkurentnosti hrvatskog kulturnog proizvoda na tržištu.
 
Predloženi model potiče investiranje u razvoj i proizvodnju audiovizualnih djela kao kulturnih proizvoda, generiranje potrošnje, povećanje angažmana i zapošljavanja u industriji te razvoj struke. Mogućnost investiranja iznosa uplaćenih fiskalnih davanja omogućit će tvrtkama u području filma veću održivost i mogućnost sustavnog planiranja investiranja u razvoj i proizvodnju novih kulturnih djela. Prema posljednjim istraživanjima udio mikropoduzeća u sektoru filma iznosi 92,9 %, što uz projektnu prirodu rada sektor čini ranjivim na zastoje i pauze u proizvodnji između projekata te na nemogućnost brzog pronalaska početne investicije za razvoj novih projekata. Tim izmjenama i dopunama Zakona pridonijet će se daljnjem razvoju audiovizualnih djelatnosti u skladu s najboljim europskim praksama.
 




 

Pisane vijesti