Više od pola stoljeća Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

16. rujna 2022. – Puškinovom „Bajkom o ribaru i ribici“ u izvedbi gostujućeg Kazališta lutaka Białystok iz Poljske otvoreno je jubilarno 55. izdanje Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF u Kulturnom centru Travno.

Festival su simboličnim presijecanjem nevidljive vrpce zajednički otvorile izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković te pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.
 
Govoreći o dugovječnosti i važnosti Festivala ravnateljica Nevena Tudor Perković istaknula je kako PIF prateći razvoj lutkarskih formi i izraza ima iznimno velike zasluge za razvoj te umjetničke discipline.
 
Uz čestitke umjetnicima, izbornicima i urednicima programa te zahvale na „odlučnosti, upornosti i znanju da se kontinuitet festivala održi, da se mreža uspostavljenih suradnji proširi, a vjerna publika ne iznevjeri“, ravnateljica Tudor Perković istaknula je transgeneracijsku ulogu Festivala kao mjesta razmjene i stvaranja nove publike koja ne zaboravlja susrete u kazalištu, niti izravan doživljaj sa svijetom lutkarstva, posebice u trenutcima odrastanja.
 
Tijekom sedam festivalskih dana sve do 22. rujna bit će izvedeno 15 predstava s više od 150 lutkara iz 15 različitih kazališta i 10 zemalja – Bosne i Hercegovine, Bugarske, Francuske, Italije, Izraela, Kanade, Poljske, Slovenije, Srbije, Španjolske i naravno Hrvatske, a održat će se i više od dvadeset događanja u okviru popratnog programa: predstave, izložbe, promocije knjiga, lutkarske radionice i filmske projekcije. Program: https://pif.hr/#

Pisane vijesti