Vilenjaci u potrazi za vremenom - program Kampanje „I ja želim čitati!“ u Noći knjige

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Hrvatsko knjižničarsko društvo
 

22. travnja 2024. - Program „Vilenjaci u potrazi za vremenom“ posvećen 70. godišnjici objavljivanja romana „Gospodar prstenova“ Johna Ronalda Reuela Tolkiena, povodom manifestacije Noć knjige Hrvatsko knjižničarsko društvo predstavilo je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Program je  realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija, a dio je Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom koja pod nazivom I ja želim čitati! kontinuirano informira i educira javnost o teškoćama čitanja i disleksiji kako bi se skrenula pozornost na one koji se nose s takvim poteškoćama.

Prisutnima se pozdravnim riječima obratio izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik Ministarstva kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak i posebno zahvalio knjižnicama i knjižničarima koji zajednički, ali i nebrojenim suradnjama organiziraju različite programe u cijeloj Hrvatskoj, pretvarajući ih u cjelogodišnje i višegodišnje intenzivno druženje s knjigom.

„Upravo kroz vrijeme koje posvećujemo čitanju, pronalazimo u sebi samima ono dobro, sklonost da se povežemo jedni s drugima, volju da pomognemo drugima prepoznajući sebe same u njima i svoje vlastite nedostatke za koje su nam potrebni drugi ljudi kako bismo ih otklonili i ublažili“, istaknuo je državni tajnik Poljičak. Dodao je da povezivanjem kroz knjigu i čitanje, uz pomoć knjižničara, ali i svih onih koji knjige pišu, ilustriraju, objavljuju ili distribuiraju stvaramo posebnu zajednicu vilenjaka koja traga za vremenom te tako unaprjeđuje naš svijet čineći ga boljim i ljepšim mjestom za sve ljude.

Uz državnog tajnika Poljička, prisutne je pozdravila voditeljica Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati! Željka Miščin, predsjednica HKD-ove Komisije za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama Anita Malkoč Bišćan i predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Jasenka Pleško.
 
 

Pisane vijesti