Videoigre kao jedna od središnjih tema španjolskog predsjedanja Vijećem EU

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika


Tenerife, 14. srpnja 2023. - U sklopu španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije na Tenerifima je održana konferencija pod naslovom Culture and Video Games: Talks on video games and virtual environments/ Kultura i videoigre: Razgovori o videoigrama i virtualnom okruženju koja je okupila europske stručnjake iz područja videoigara i virtualnih svjetova, s obzirom na to da su upravo videoigre u području kulture jedan od prioriteta španjolskog predsjedanja.
 

Predstavljeni su brojni projekti i primjeri dobre prakse koje su doprinijeli razvoju videoigara, istaknuti su i brojni izazovi te su predložena moguća rješenja koja će pridonijeti daljnjem razvoju ovog dinamičnog sektora. Kao jedan od panelista, na konferenciji je sudjelovao državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl koji je istaknuo važnost institucionalne potpore razvoju ekosustava videoigara u Hrvatskoj.

Naglasio je potrebu za stvaranjem povoljnog okruženja za razvoj i rast manjih tvrtki koje se bave proizvodnjom videoigara te potrebu za uspostavom dodatnih modela financiranja i udio dionika kojima  bi se omogućilo ostvarenje punog potencijala industrije. „Predloženi model temelji se na postojećem sustavu financiranja filmova te bi se na isti način podržala proizvodnja neovisnih videoigara s većim naglaskom na kulturno-umjetničkom doprinosu“, rekao je državni tajnik Partl te dodao kako je cilj tog prijedloga osnažiti i ojačati razvoj domaćeg tržišta videoigara i potaknuti inovacije u kulturnom sektoru. Uz državnog tajnika Partla, na konferenciji je sudjelovala i načelnica sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Vjera Matković.

 
Podsjećamo, Ministarstvo kulture i medija kontinuirano radi na podržavanju kulturnog i kreativnog sektora te je u posljednjih 5 godina posebno usmjereno na potencijal i važnost videoigara. Zakonom o audiovizualnim djelatnostima 2018. godine Ministarstvo je uvelo videoigre kao segment audiovizualnih djelatnosti čime je stvoren pravni okvir za daljnji razvoj jednog od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije čiji kreativni i gospodarski značaj sve više raste.

Javnim pozivom „Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama“ Ministarstvo je  osiguralo sredstva za jačanje kapaciteta i konkurentnosti gospodarskih subjekata koji se bave razvojem i proizvodnjom videoigra od kulturnog i umjetničkog značaja, dok se programska potpora razvoju i proizvodnji videoigara osigurala kroz sufinanciranje audiovizualnih djelatnosti sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi