Velikanu hrvatskog glumišta Peri Kvrgiću postavljena spomen ploča u Moravicama

  • Slika
  • Slika
Foto: Primorsko-goranska županija

27. ožujka 2022. - U znak zahvalnosti za iznimna glumačka ostvarenja te izuzetan doprinos razvoju i izvrsnosti hrvatske kulture, u organizaciji Primorsko-goranske županije na Željezničkom kolodvoru u Moravicama postavljena je spomen-ploča velikanu hrvatskog glumišta Peri Kvrgiću. Svečanost otkrivanja održala se na Svjetski dan kazališta, upravo u njegovim rodnim Moravicama, u povodu 95. godišnjice njegova rođenja.

Prigodnim obraćanjima legendarnog hrvatskog glumca prisjetili su se njegova kći Ana Kvrgić i dugogodišnja kazališna partnerica, glumica Lela Margitić te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Svečanosti otkrivanja spomen-ploče prisustvovao je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.

Spomen-ploča će tako biti trajni podsjetnik na legendarnog kazališnog i filmskog glumca koji je s jednakim umijećem kreirao antologijske uloge klasičnog i suvremenog dramskog repertoara, nacionalne i svjetske dramske literature. Od nezaboravnih i na svijetu najdugovječnijih Stilskih vježbi Raymonda Queneaua, u kojima je desetljećima iznova dokazivao umijeće virtuozne glumačke preobrazbe, do jedinstvenih interpretacija Krležinih, Marinkovićevih, Držićevih ili Vojnovićevih likova na scenama vodećih hrvatskih kazališta, a osobito na otvorenim ambijentalnim pozornicama Dubrovačkih ljetnih igara, Kvrgić je ostvario bogat, jedinstven kazališni opus.

Zahvaljujući brojnim filmskim djelima i televizijskim ekranizacijama, mnoge su njegove umjetničke kreacije ostale sačuvane i za buduće generacije, a spomen-ploča koja je postavljena danas u njegovim rodnim Moravicama poticaj je da se sa zahvalnošću sjećamo jednog od naših najvećih glumaca.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica