Ususret Tjednu kajkavske kulture s predsjednikom Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damirom Novinom

  

2. rujna 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek susrela se s predsjednikom Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo iz Krapine Damirom Novinom, uoči manifestacije Tjedan kajkavske kulture koja započinje ovoga vikenda u Krapini.

Ministrica je uz pohvale na velikom angažmanu u očuvanju i promociji kajkavske kulturne baštine istaknula kako će Ministarstvo kulture i medija nastaviti pružati podršku manifestaciji Tjedan kajkavske kulture kao i Festivalu kajkavskih popevki jer su kajkavsko narječje, dijalekti i govori dio hrvatskoga identiteta te nematerijalna kulturna baština koju smo dužni sačuvati.
 
Ministarstvo kulture i medija potiče prepoznavanje i skrb za tradicionalne govore pa je tako u Registar kulturnih dobara RH do sada upisano nekoliko mjesnih govora na kajkavskom narječju, i to bednjanski govor, govor Huma na Sutli, kajkavski donjosutlanski (ikavski) dijalekt, govor Dubravice, govor Draganića, turopoljski dijalekt te čabarski govori.
 
Program Tjedna kajkavske kulture i 57. izdanja Festivala kajkavskih popevki:
https://www.krapina.hr/kultura/kulturna-dogadanja/tkk2022/4351-tjedan-kajkavske-kulture-i-57-festival-kajkavskih-popevki-2022Pisane vijesti