Uspješni rezultati korisnika programa Kreativna Europa u 2018. godini

Početkom 2019. godine napravljena je analiza prethodne godine koja je pokazala veliki uspjeh hrvatskih korisnika u povlačenju sredstava kroz program Kreativna Europa – potprogram Kultura. 



U svim natječajnim kategorijama je zabilježen porast ostvarenih suradnji i projekata:
  • u projektima suradnje prošlo je 30 hrvatskih institucija, što je porast od 70% u odnosu na prošlu godinu
  • u književnim prijevodima je povećanje od 100% budući da je šest hrvatskih nakladnika dobilo potporu, od kojih je dva projekta s višegodišnjim okvirnim sporazum
  • U 15 Platformi, Hrvatska ima 8 aktivnih partnera, a u jednoj smo čak i vodeći partner
Ministarstvo kulture je nastavilo s iznimno uspješnom višegodišnjom praksom sufinanciranja hrvatskih organizacija koje sudjeluju u europskim projektima. Slijedom toga, u travnju 2018. godine su napravljene izmjene dosadašnjeg Pravilnika o sufinanciranju projekata odobrenih u okviru programa Europske unije Kreativna Europa – potprogram Kultura, te je objavljen novi Pravilnik kojim se podržavaju hrvatski projektni partneri u svim kategorijama programskog natječaja potprograma Kultura – projekti suradnje, književni prijevodi, europske mreže i europske platforme.

Temeljem novog Pravilnika u 2018. godini je Ministarstvo kulture ukupno sufinanciralo 57 projekata u iznosu od 1.489.500,00 kuna.

Čestitamo svim hrvatskim sudionicima na dosadašnjem uspjehu u europskim programima, a Ministarstvo kulture i Desk Kreativne Europe će im i nadalje pružati svu logističku i financijsku podršku.

Najave