Uručen ugovor za energetsku obnovu Kazališno-koncertne dvorane I.B. Mažuranić uoči Gala večeri jubilarnih 20. Dana plesa u Slavonskom Brodu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Nenad Opačak i MKM

7. listopada, 2023. godine, Slavonski Brod – Ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je ravnateljici Sanji Nuhanović ugovor vrijedan 1.410.900,32 eura za projekt energetske obnove zgrade Kazališno - koncertne dvorane I. B. Mažuranić u Slavonskom Brodu u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“ koje provodi Ministarstvo kulture i medija u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026.

Poput zgrade Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, i ova zgrada je kvalitetni primjer moderne arhitekture kojoj je neophodno potrebna obnova. Izgrađena 1967. prema projektu Marjana Haberlea, projektanta koncertne dvorane V. Lisinski u Zagrebu, nalazi se u sklopu zaštićene kulturno-povijesne cjeline Grada Slavonskog Broda.

Projektom obnove energetski će se obnoviti zgrada površine 6.214,72 metara četvornih te postići projektirana ušteda godišnje primarne energije od 37,65%. Konkretno, rekonstruirat će se dotrajali sustavi grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije, a na sustavu elektroinstalacija u cijelosti će se zamijeniti rasvjetna tijela s LED tehnologijom. Provedba navedenih aktivnosti doprinijeti će poboljšanju energetske učinkovitosti zgrade i to značajnom smanjenju tekućih troškova - smanjenjem potrošnje toplinske i električne energije, povećat će se sigurnost u slučaju požara te smanjiti vlaga i buka u prostoru što će rezultirati zdravijim uvjetima rada.

Ministrica je prisustvovala okruglom stolu na temu „Recentni trenutak baletne profesije u Republici Hrvatskoj“  kao i Gala večeri u sklopu koje su nastupili baletni ansambli Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, HNK u Splitu, HNK u Zagrebu i HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci.  Ministrica je tom prigodom podsjetila kako je novim Zakonom o kazalištima Ministarstvo kulture i medija pridonijelo rješavanju mnogih, dugogodišnjih problema baletnih umjetnika.

„Novim zakonom uredili smo radni status i odlazak u mirovinu kazališnih umjetnika koji ne mogu više umjetnički djelovati i doprinositi“, istaknula je ministrica te dodala kako se novim Zakonom omogućilo zapošljavanje kazališnih umjetnika na neodređeno vrijeme nakon četiri godine rada u kazalištu, a do sada se takav ugovor mogao sklopiti tek nakon 20 godina rada.Ministrica je naglasila i kako je uveden institut revizije umjetničkog djelovanja za one umjetnike koji su u stalnom angažmanu, a ne mogu ili ne žele sudjelovati u realizaciji repertoara. Uz to je podsjetila kako je osiguran povoljan izračun mirovine za baletne i plesne umjetnike koji su izgubili profesionalnu sposobnost za rad te ne mogu više umjetnički djelovati i doprinositi, a uveden je i institut prekvalifikacije za one umjetnike koji ne žele otići u mirovinu nego su zainteresirani za obrazovanje i nastavak rada u nekoj drugoj profesiji. „Upravo zahvaljujući tim izmjenama u zakonu, nakon njegova stupanja na snagu, u mirovinu je iz ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu otišlo 28 plesača, na audiciji primljeno 15 novih plesača, a ugovore je dobilo još 14 plesača koji su do tada bili stalni suradnici“, zaključila je ministrica.

Obraćajući se publici, uoči Gala večeri baletnih ansambala nacionalnih kazališnih kuća, ministrica je čestitala i zahvalila organizatorima na velikom entuzijazmu i ljubavi kojom su ustrajali u stvaranju tradicije i dosegli jubilarno izdanje - 20. Dane plesa, jer time čuvaju ne samo kulturni identitet grada već i odaju počast plesu kao plemenitoj profesiji i umjetnosti. „S ponosom se večeras prisjećamo svjetske popularnosti i zavidne karijere prve hrvatske primabalerine, Mije Čorak Slavenski“, istaknula je ministrica dodavši kako je njezina velika ostavština bio sjajan pedagoški rad, jer je svoje veliko znanje i iskustvo nesebično prenosila mnogim generacijama plesača.
 

Pisane vijesti