Umjetnički i kustoski hommage multimedijskom umjetniku Marijanu Crtaliću

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

10. siječnja 2023. – U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je izložba „Od individualnih projekcija do kolektivne memorije: Darko Bavoljak i Igor Grubić“ posvećena prerano preminulom sisačkom slikaru i multimedijskom umjetniku Marijanu Crtaliću (1968. – 2020.).

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić istaknula je kako ova izložba predstavlja posvetu životu i radu prerano preminulog umjetnika Marijana Crtalića, koji je umjetničkim i aktivističkim opusom posebno zadužio hrvatsku umjetničku scenu i svoj rodni grad Sisak.
 
„Izložba je jamstvo da će Crtalićeve ideje i nastojanja ostati u trajnom interesu sadašnjih i budućih generacija umjetnika“, poručila je ravnateljica Deranja Crnokić otvarajući izložbu. Uz zahvale i čestitke organizatorima Muzeju suvremene umjetnosti te Gradskoj galeriji Striegl u Sisku na uspješnoj suradnji koja je rezultirala ovom izložbom, izrazila je uvjerenje kako će se na njezinim temeljima zasigurno razviti novi zanimljivi projekti.
 
Izložba je rezultat dvogodišnjeg suradničkog projekta MSU-a i Gradske galerije Striegl u Sisku, a predstavlja tri kronološki odvojene umjetničke studije Marijana Crtalića, Darka Bavoljaka i Igora Grubića, različitog pristupa interpretaciji kolektivne memorije industrijske baštine i njezinih čimbenika. Sisačka publika imala je priliku 2021. godine vidjeti koncepcijski blisku, no sadržajno različitu izložbu, a u zagrebačkom MSU-u ostaje otvorena do 12. veljače 2023. godine. 
http://www.msu.hr/dogadanja/bavoljak_grubic_crta/1085.htmlPisane vijesti