UKRAJINSKA KNJIGA ZA DJECU UKRAJINE: donacija knjiga Ukrajinskog veleposlanstva

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

19. srpnja 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek susrela se danas s veleposlanikom Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasyilom Kiriličem i glavnom ravnateljicom Nacionalne i Sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivankom Stričević u povodu donacije ukrajinskih knjiga Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj ovu donatorsku inicijativu provodi u okviru projekta „Ukrajinska knjiga na policama knjižnica svijeta“, kojega je prije dvije godine pokrenula supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska, a koji se u novom kontekstu nastavlja pod nazivom „Ukrajinska knjiga za djecu Ukrajine“.
 
Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uručeno je tako više od 200 knjiga ukrajinskih autora, dok će više od 2000 knjiga biti raspodijeljeno knjižnicama u Plitvicama, Korenici, Osijeku, Vukovaru, Splitu i drugim mjestima u kojima se nalaze ukrajinske izbjeglice.
 
Podsjetivši na humanitarnu akciju otkupa knjiga ukrajinskih izdavača i njihovu distribuciju u narodnim knjižnicama u Hrvatskoj koju je pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, a provodi Zaklada AidHub, ministrica Obuljen Koržinek ponovno je zahvalila članovima Zaklade koji su se angažirali u pomoći ukrajinskim izdavačima da nastave svoj rad, a izbjeglicama koje borave u našoj zemlji omoguće literaturu na njihovom jeziku. Ukrajinski veleposlanik Vasyl Kirilič zahvalio je hrvatskoj Vladi na podršci Ukrajini i svim volonterima koji sudjeluju u ovoj akciji darivanja knjiga.

Glavna ravnateljica NSK dr. sc. Ivanka Stričević istaknula je kako zajednica nacionalnih knjižnica pomaže ukrajinskoj nacionalnoj knjižnici u Kijevu te predstavila aktivnosti vezane uz građu ukrajinskih publikacija, kao i arhivu informacija o agresiji na Ukrajinu. Predstavnik Zaklade AidHub Mišo Nejašmić najavio je novi ciklus otkupa knjiga ukrajinskih izdavača i njihovu distribuciju u Hrvatskoj te najavio plan da hrvatski izdavači tiskaju barem jednu od svojih knjiga ili publikacija u Ukrajini kako bi i na taj način pomogli njihovoj tiskarskoj proizvodnji. Kristijan Lepešić iz Instituta za demokraciju predstavio je projekt ljetnog kampa namijenjenog ukrajinskoj djeci, a posebice maturantima koji su zainteresirani nastaviti svoje obrazovanje u Hrvatskoj.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica