U Solinu 5. Međunarodni kongres povijesnih gradova

  • Slika
  • Slika

Međunarodni kongres povijesnih gradova otvoren je u srijedu, 27. ožujka 2019. godine, u Solinu, a 150 turističkih i arheoloških stručnjaka iz Hrvatske, Izraela,

FOTO: Grad Solin, autor: Jakov Teklić

Istaknuvši kako su povijesni gradovi i njihove povijesne jezgre postali "zamašnjak kulturnog turizma", državni tajnik u Ministarstvu kulture dr. sc. Ivica Poljičak dodao je kako je Arheološki park Salona jedan od strateških projekata.  

Podsjetio je na važnost arheološkog parka u Solinu, kojeg se planira uvrstiti kao projekt za financiranje iz fondova Europske unije u financijskog razdoblju od 2021. do 2027. godine. "U izradi nacionalne razvojne strategije Hrvatske za razdoblje od 2020. do 2030. godine, koja je u tijeku, Salona je jedan od strateških projekata," rekao je Poljičak.

Tema kongresa je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske kroz “benchmarking” s gradovima iz inozemstva. Povijesni periodi koji će biti prezentirani uključuju razdoblje prapovijesti do srednjeg vijeka. Cilj je prezentirati povijesne gradove Hrvatske i inozemstva iz različitih povijesnih razdoblja s naglaskom na destinacijski management, odnosno kreativnu i interpretativnu prezentaciju povijesnih lokaliteta.

U ime Ministarstva turizma obratio se državni tajnik Tonči Glavina podsjetivši na važnost Međunarodnog kongresa povijesnih gradova koji se u Solinu održava petu godinu u nizu. Istaknuo je kako ovakve manifestacije imaju utjecaja na razvoj kulturnog turizma.

Prvog dana međunarodnog kongresa održana je i rasprava pod nazivom "Poduzetništvo u kulturnom turizmu", u kojoj su poduzetnici iznosili svoja promišljanja i iskustva u poticanju poduzetničkog angažmana u kulturnom turizmu. Kako je najavljeno, na kongresu će tijekom tri dana biti održana brojna predavanja i stručne rasprave o unaprijeđenu kulturnog turizma. Na početku kongresa organizatori su objavili imena dobitnika ovogodišnjih nagrada "Plautilla", koje će biti uručene na zatvaranju skupa u petak. Plaketa sa zlatnim znakom u kategoriji najbolji kulturno turistički proizvod pripala je Javnom zavodu Ljubljanski grad (Slovenija) za kulturno turistički proizvod "Doživljaj ljubljanskog dvorca". Plaketa sa srebrnim znakom pripala je Turističkoj zajednici Kaštela za njen projekt "Legenda o Miljenku i Dobrili," a plaketu s brončanim znakom dobila je TZ Vinkovci za kulturno turistički proizvod "Rimski dani".

Plaketa sa zlatnim znakom u kategoriji "Povijesni grad/lokalitet/ ustanova" pripala je Lošinjskom muzeju za ustanovu "Muzej Apoksiomena," a Plaketa sa srebrnim znakom je pripala Arheološkom muzeju Istre, dok je Turistička zajednica Stona dobitnik Plakete s brončanim znakom. U kategoriji "Najbolji kulturno turistički itinerer" Plaketu sa zlatnim znakom dobila je Ventula DMC d.o.o. za itinerar "Rimska Salona i Split s povjesničarom". Plaketa sa srebrnim znakom pripala je TZ Slavonskog Broda za itinerar "Barun Trenk u tvrđavi Brod," a dobitnik Plakete s brončanim znakom je Gulliver travel za itinerar "Korčula i Pelješac - uživanje u vinu". (MK/Hina)


 

Najave