U Rimu dodijeljene povelje multinacionalne nominacije Tocatì, a u Svetvinčentu 7. Međunarodni festival pljočkanja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

11. rujna, 2023. - U Rimu je krajem prošlog tjedna, na poziv talijanskog Ministarstva kulture, organizirana dodjela povelja svim zemljama partnerima i svim lokalnim dionicima uključenima u multinacionalnu nominaciju Tocatì - program zajedničkog očuvanja baštine tradicionalnih igara i sportova.

U ime Republike Hrvatske, na skupu su prisustvovali glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Davor Trupković i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek koja se prisutnima obratila u ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek te zahvalila na iznimno uspješnoj multilateralnoj kulturnoj suradnji koja je urodila plodom upisa u UNESCO-ov Registar dobrih praksi. Državni tajnik Ministarstva kulture Talijanske Republike Gianmarco Mazzi kao domaćin ceremonije dodijelio je povelje svim zemljama partnerima, kao i svim talijanskim nositeljima tog kulturnog dobra.

Podsjećamo, zajednički program za očuvanje tradicionalnih igara i sportova - Tocatì razvijao se tijekom godina zahvaljujući međunarodnoj mreži zajednica, grupa i pojedinaca, uključujući nositelje tradicionalnih igara i sportova, uz potporu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih institucija i udruga. Multinacionalnu nominaciju Tocatì UNESCO je uvrstio u Registar dobrih praksi u prosincu 2022. godine, a na istom je zasjedanju UNESCO-ova Međuvladina odbora za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pljočkanje iz Hrvatske pridruženo multinacionalnoj nominaciji u koju su uključene Italija kao inicijator te Belgija, Cipar i Francuska.

U Hrvatskoj je pljočkanje geografski zastupljeno u Istri, a kao krovna udruga djeluje Istarski pljočkarski savez (IPS). Proces promicanja Tocatìja uključuje rastuću mrežu sudionika, koji se identificiraju u zaštiti pljočkanja, kao izraza vlastite nematerijalne kulturne baštine. Tradicionalna zajednica igara uključuje igrače, obrtnike, promicatelje, volontere, stručnjake i široku mrežu dionika koji djeluju na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Prva međunarodna radionica o dobrim praksama zaštite pljočkanja održana je u istarskom Svetvinčentu 2019. godine. Također, na inicijativu Istarskog pljočkarskog saveza, 2020. organiziran je  online webinar na temu Tradicijski sportovi i igre u kontekstu turizma okupljajući partnere iz nominacijske mreže.

Istarski pljočkarski savez regionalna je mreža nevladinih organizacija (sportski i klubovi za starije osobe), koje su identificirane kao nositelji: Pljočke sports club (ŠPK) Agroturist”, Pljočke club (PK) 45 Paralela”, PK Škrilja”, PK Radigoza”, PK Marčenegla”, PK Lanterna”, PK Sveti Petar”, ŠPK Murine”, SPK Sutivanac” i Žminj”.
 
Pljočkanje je tako upisano u popis nematerijalne kulturne baštine kao dio svjetske baštine, a krovna udruga Istarski pljočkarski savez nastavila je raditi na bogatim aktivnostima. Uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Županije istarske i Općine Svetvinčenat 7. međunarodni festival pljočkanja održao se ovog vikenda u Svetvinčentu.

Nakon svečanog otvorenja festivala u kaštelu Grimani Morosini uslijedio je međunarodni skup na temu Očuvanje tradicijskih igara i sportova za društvenu inkluziju posvećen obilježavanju 20 godina UNESCO-ve Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Skup na kojem su sudjelovali brojni stručnjaci iz šest europskih zemalja, bio je namijenjen učiteljima, ali i otvoren za sve zaljubljenike u tradicijsku kulturu. Uz to, u Žlinji je održan međunarodni turnir u pljočkanju i turnir u gađanju fiondama" čiji su nositelji Istarski pljočkarski savez i udruga STK Istrijanske fionde" iz Pule.

Pisane vijesti