U Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba “Italija - (ne) vidljiva priča”

  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba pod nazivom “Italija - (ne) vidljiva priča” koja predstavlja nematerijalnu baštinu Italije, ali i segment hrvatske baštine upisane na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine u petak, 17. srpnja 2020. godine.

Izložbu su otvorili veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić i pročelnica Konzervatorskog odjela u Vukovaru Zdenka Predrijevac.

O suradnji Gradskog muzeja Vukovar i Talijanskog instituta u Zagrebu govorila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, o izložbi talijanske nematerijalne baštine govorio je voditelj projekta Ricardo Anderi, a okupljenima se obratila i dogradonačelnica Vukovara Ivana Mujkić. 
 
Pročelnica Predrijevac istaknula je da je nematerijalna baština Italije na ovoj izložbi, osim dokumentarnog dijela, prikazana i kroz djela suvremenih umjetnika čime ona postaju zanimljivija i na neki se način približavaju današnjim potrebama i načinu života. Također je podsjetila da je u Hrvatskoj registrirano 170 nematerijalnih kulturnih dobara od kojih čak 17 uživa status UNESCO-ove zaštite.

Za ovu prigodu Gradski muzej Vukovar stavio je na raspolaganje dijelove zbirke iz svog stalnog postava o hrvatskoj nematerijalnoj baštini upisanoj na UNESCO-ove popise.
 
Izložba je nastala u suradnji Veleposlanstva Talijanske Republike, talijanskog Instituta za kulturu u Zagrebu i Gradskog muzeja Vukovar, a može se razgledati do 16. kolovoza 2020. godine.


 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica