U Dubrovniku svečano otvorena 1052. Festa svetoga Vlaha – svjetska nematerijalna baština UNESCO-a

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Grad Dubrovnik

2. veljače 2024., Dubrovnik - Tradicionalnim podizanjem barjaka i puštanjem golubica ispred crkve dubrovačkog zaštitnika svetog Vlaha, na blagdan Kandelore ili Svijećnice, otvorena je 1052. Festa svetoga Vlaha, upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Otvaranju Feste, uz Dan Grada, prethodila je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, koja se održala u Kazalištu Marina Držića. Uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek svečanoj sjednici prisustvovali su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Andro Krstulović Opara, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, dubrovački biskup, mons. Roko Glasnović, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, rektori hrvatskih sveučilišta, ovogodišnji festanjuli te predstavnici gradova prijatelja i brojni drugi uzvanici.

Središnja proslava Feste održat će se u subotu 3. veljače ispred dubrovačke katedrale kada će svečano euharistijsko slavlje predvoditi zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić, a potom će se u procesiji barjaka i mnoštva vjernika koji pristižu u grad iz čitave dubrovačke okolice Stradunom i gradskim ulicama nositi relikvije svetaca i barjaci župa koje štuju sv. Vlaha.

Posljednjeg dana Feste, u nedjelju 4. veljače, održat će se svečana procesija na Goricu sv. Vlaha, nakon čega će se pred svečevom crkvom svečano spustiti barjak.

Podsjećamo, ove godine Dubrovnik obilježava 15. obljetnicu upisa Feste dubrovačkog nebeskog zaštitnika svetoga Vlaha na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva kao „izuzetnu pojavu koja je u kontinuiranom povijesnom trajanju od 10. st. do sadašnjeg vremena zadržala svoje tradicionalne i prepoznatljive odlike“. Uz obljetnicu upisa Feste, prisjećamo se još nekoliko događaja važnih za povijesnu i kulturnu memoriju Dubrovnika - 45. obljetnicu upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine te upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta u studenom prošle godine. Stoga je Ministarstvo kulture i medija podržalo odluku Gradskog vijeća Grada Dubrovnika o proglašenju 2024. godine „Godinom UNESCO-ove svjetske baštine“, tijekom koje će se brojnim programima i sadržajima podsjetiti na bogato kulturno, povijesno i graditeljsko nasljeđe Dubrovnika uklopljeno u nasljeđe čovječanstva.

Pisane vijesti