U Dubrovniku održano prvo plenarno zasjedanje IHRA-e u okviru predsjedanja Republike Hrvatske

  • Slika
  • Slika
  • Slika

13.6.2023., Dubrovnik -  U ime Vlade Republike Hrvatske, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek pozdravila je u atriju Kneževog dvora u Dubrovniku članove nacionalnih izaslanstava Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (International Holocaust remembrance Alliance – IHRA) uz voditelje radnih skupina, odbora i projektnih skupina koji su se okupili na prvom plenarnom zasjedanju IHRA-e u okviru predsjedanja Republike Hrvatske.

„Hrvatska je počašćena što joj je povjereno predsjedanje IHRA-om u ovoj godini“, istaknula je ministrica  dodavši kako, uz doprinos Hrvatske globalnim aktivnostima IHRA-e, predsjedanje smatramo izvrsnom prilikom za osnaživanje hrvatske stručne zajednice, upravnih tijela i organizacija civilnog društva da slijede ciljeve koje smo postavili i obećanja koja smo dali pristupanjem IHRA-i.

Ministrica je podsjetila kako je Ministarstvo kulture i medija već godinama uključeno u promicanje sjećanja na holokaust i genocid, komemoraciju žrtvama i očuvanje ugroženih lokaliteta, zajedno s borbom protiv antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja Holokausta, što uključuje zaštitu i obnovu židovske kulturne baštine i niz mjera usmjerenih na promicanje židovske kulture i tradicije. Uz to, ministrica je istaknula i rad Ministarstva na zaštiti, čuvanju i praćenju slobodnog pristupa povijesnim građama, arhivskim zbirkama i izvorima vezanim uz holokaust na području Republike Hrvatske.

Izrazila je zadovoljstvo što je u sklopu hrvatskog predsjedništva IHRA-om u suradnji sa Zakladom USC Shoah, pod nazivom Tragovi života Židova u Dubrovniku izrađena nova IWalk verzija s ciljem obrazovanja o Holokaustu na lokaciji. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja nudi strukturirane obilaske autentičnih mjesta sjećanja, oživljena kroz svjedočanstva preživjelih koji su proživjeli povijest koja se tamo dogodila.

Inače, glavnom temom plenarnog zasjedanja - Budućnost sjećanja nastoji se dodatno istaknuti odgovornost svih članica u vremenu kada nas preživjeli i svjedoci postupno napuštaju. Razumijevanje Holokausta ključno je za sprječavanje genocida i masovnih zločina, a stručna znanja koja IHRA potiče važna su za kreiranje politika temeljenih na povijesnim činjenicama i rješavanje suvremenih izazova. Održavanje sjećanja na Holokaust i genocide, kao i primjereno prenošenje znanja o holokaustu mladim generacijama koje će živjeti u svijetu bez neposrednih svjedoka način je kojim ćemo ojačati, unaprijediti i promicati svijest o holokaustu diljem svijeta.

Podsjećamo, Republika Hrvatska je 01.ožujka 2023. godine preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), čime je potvrđeno prepoznavanje predanosti Hrvatske načelima i ciljevima IHRA-e. Predsjedanje otvara mogućnost jačanja angažmana i daljnje afirmacije Republike Hrvatske na međunarodnoj razini kao relevantnog vanjskopolitičkog čimbenika u borbi protiv antisemitizma te negiranja i iskrivljavanja Holokausta.

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi