​Svjetski dan intelektualnog vlasništva: Zaštita intelektualnog vlasništva za veće prihode i bolje poslovanje

Nagradnim kvizom, objavom posebne internetske podstranice stranice www.dziv.hr , webinarom “Od ideje do tržišta – upotreba intelektualnog vlasništva u poslovanju“ i drugim on-line programima, Državni zavod za intelektualno vlasništvo obilježava današnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva. Programi su počeli u petak, 23. travnja, na Svjetski dan knjige i autorskih prava koja imaju ključnu ulogu i u poduzetništvu u području kulturnih i kreativnih djelatnosti.



Intelektualno vlasništvo i mala i srednja poduzeća, ovogodišnja je  tema obilježavanja koja  promovira ulogu intelektualnog vlasništva u izgradnji snažnijih, konkurentnijih i otpornijih poduzeća, s obzirom da nam je u ovom razdoblju najvažniji prioritet oporavak nacionalnog gospodarstva od krize uzrokovane pandemijom COVID-19. 

Mala i srednja poduzeća čine okosnicu globalnog gospodarstva i udjelom od oko 90%  u odnosu na ukupan broj poduzeća diljem svijeta. Intelektualno  vlasništvo s druge strane važan je alat u poslovanju  i omogućuje pretvaranje ideja u poslovne prilike koje rezultiraju novom ekonomskom vrijednošću poduzeća, utječu na  povećanje broja radnih mjesta i obogaćuju tržište nudeći  širi izbor novih i boljih proizvoda i usluga.

Zbog toga se ove godine stavlja naglasak na ključnu ulogu malih i srednjih poduzeća u gospodarstvu i na  korištenje sustava intelektualnog vlasništva za stvaranje dodane vrijednosti, unaprjeđenje poslovnih ciljeva te izgradnju snažnijih, konkurentnijih i otpornijih poduzeća.  Posebno se ističe kako ona poduzeća koja štite svoja ulaganja u inovacije putem sustava zaštite intelektualnog vlasništva te posjeduju patente, žigove ili registrirani industrijski dizajn imaju veće prihode, isplaćuju veće dohotke i bolje posluju na regionalnom i globalnom tržištu.
 

 
 

Pisane vijesti