Svečanost otvorenja 73. Dubrovačkih ljetnih igara u znaku solidarnosti s Ukrajinom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Dubrovačke ljetne igre

10. srpnja 2021. – 47 festivalskih dana u kojima će se publici predstaviti više od 60 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih događanja na gotovo 20 scenskih i ambijentalnih lokacija Dubrovnika, započela su sinoć tradicionalnim podizanjem barjaka Libertas uz Gundulićevu i Gotovčevu Himnu slobodi, ispred crkve svetoga Vlaha i palače Sponza.

Svečanom otvorenju 73. Dubrovačkih ljetnih igara, uz predsjednika Hrvatskoga Sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministara u Vladi i mnogih gostiju prethodno održanog Dubrovnik Foruma, prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. 

Ceremoniju otvorenja u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla sa studentima glume i plesa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti i članovima Folklornog ansambla Linđo, režirala je Aida Bukvić. Uz nastup sopranistice Kristine Kolar, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Akademskim zborom Pro Musica, Zborom Libertas, Dubrovačkim komornim zborom te Zborom Blasius ravnao je Ivan Hut.

Svečanosti otvorenja u Festivalskoj palači prethodila je Svečana sjednica Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara. Pod predsjedanjem ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, na sjednici su sudjelovali gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenik župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo, članovi Vijeća Frano Matušić i Sanja Putica, opunomoćenica ravnateljice Igara Paulina Njirić te intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski s pomoćnicima za dramski i glazbeni program Sašom Božićem i Tomislavom Fačinijem.

Ministrica Obuljen Koržinek u svom obraćanju posebno je istaknula činjenicu kako je u današnjim vremenima izrazito važan simbol Dubrovnika - Libertas, s kojim počinju Dubrovačke ljetne igre jer je sloboda utkana u estetiku i duh, kako festivala, tako i Grada i njegovih građana. Ministrica je naglasila kako smo svjesni da se lako i brzo sloboda može izgubiti upravo u vrijeme rata i pandemije, stoga je posebna poruka što Himnu slobodi na svečanosti otvorenja izgovaraju ukrajinske glumice Oleksandra Barstok i Maria Shtofa.

„To je poruka solidarnosti koju šaljemo, posebno sjećajući se rata kojeg je preživio ovaj Grad i naša Domovina“, zaključila je ministrica, dodavši kako se sjeća ratnog ljeta 1992. godine kada je kao studentica Muzičke akademije sudjelovala u simboličkom otvorenju Igara. Govoreći o važnosti opstanak kulture i umjetnosti u vremenima kriza, ministrica je zahvalila glumcima, redateljima, glazbenicima i svim ostalim umjetnicima koji su ustrajali da i u vrijeme pandemije hrvatsku kulturu održimo otvorenom.
 

Pisane vijesti