Svečanost obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak kao izaslanik ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek sudjelovao je pri svečanosti obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u petak, 22. veljače 2019. godine.



Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice obilježava se na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora iz kojega je knjižnica preuzela i svoj logotip - slovo uglate glagoljice Iže (transliterirano latiničko "i").

Državni tajnik Poljičak istaknuo je kako Nacionalna i sveučilišna knjižnica kao hram i riznica hrvatske pisane baštine, više od četiri stoljeća pomno dokumentira sva civilizacijska, znanstvena, društvena, kulturna i umjetnička postignuća, čime iskazuje i potvrđuje hrvatski nacionalni identitet te svjedoči njegov kontinuitet.

Uz čestitke za Dan Knjižnice, koji se isprepliće s obilježavanjem Međunarodnoga dana materinskoga jezika, kao i s novoproglašenim Danom hrvatske glagoljice, državni tajnik zahvalio je svim djelatnicima Nacionalne i svučilišne knjižnice u Zagrebu koji pored svoje temeljne zadaće aktivno sudjeluju u oblikovanju kulturnoga i intelektualnoga života u Republici Hrvatskoj te tako nacionalnu baštinu čine sastavnicom svakodnevog života.







 

Najave