Svečano otvorenje Noći knjige 2019.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek prisustvovao je svečanom otvorenju Noći knjige 2019. u utorak, 23. travnja 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Manifestacija se osmu godinu zaredom organizira u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige.

Državni tajnik Poljičak pozdravio je okupljene u prigodi još jednog književnog druženja kojim se pokreće niz događanja što će promicati knjigu i čitanje, izdavaštvo, ali i zaštitu autorskih prava. Istaknuo  je manifestaciju kao vrijedan projekt koji slavi ono što nam daje najveću slobodu – znanje.

„Knjiga je bogat proizvod koji ima svoj put, od autora, preko nakladnika i distributivnog lanca sve do publike“ rekao je Poljičak, "no ako na kraju taj proizvod ne dopre do publike na pravi način, ako ga publika ne prepozna, onda je jasno da postoji problem". 

Ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc.  Blaženka Divjak u svome je govoru ukazala na važnost knjige i čitanja te utjecaj knjige na razvoj društva kroz buduće generacije na čijim čitalačkim navikama treba početi raditi od najranije dobi jer „čitanje uvodi djecu u svijet mašte, ali i otvara vrata znanja i razvoja i čitave svjetove koji su različiti, bogati i doprinose cjelovitom razvoju".

Prilikom svečanosti predstavljeni su i najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj. Uručene su i nagrade dobitnicima literarnog i likovnog natječaja „Koji si ti lik!“, u kojemu su svojim radovima sudjelovali učenici iz 78 osnovnih i srednjih škola Hrvatske i jedne hrvatske osnovne škole iz Luksemburga.

Cilj je ovogodišnje teme Noći knjige „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“ kroz gotovo 800 različitih programa u 175 gradova i mjesta diljem Hrvatske potaknuti na promišljanje o likovima koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, od kojih smo učili kako se nositi s izazovima stvarnoga svijeta.

(MK/HINA)

Najave