Svečano otvoreni 29. Marulićevi dani

Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/marulićevi dani 2019/20190423_202828c.jpg

Međunarodna natjecateljska smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova – 29. po redu Festival hrvatske drame „Marulićevi dani“ – svečano je otvoren u utorak,  23. travnja 2019. godine, u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je festival te izrazila zadovoljstvo što se nagrade za najbolji dramski tekst „Marin Držić“ već tradicionalno dodjeljuju na „Marulićevim danima“, festivalu koji je od svog osnutka 1991. godine posvećen hrvatskom dramskom pismu i hrvatskim dramskim piscima.

„Nagradom Ministarstvo kulture potiče dramsko i kazališno stvaralaštvo priznatih, ali i mladih neafirmiranih dramskih pisaca te pruža mogućnost da nagrađeni tekstovi svoju literarnu vrijednost i potencijal ostvaren na kazališnoj sceni“, istaknula je ministrica.

Prva nagrada Marin Držić za 2018. godinu dodijeljena je Predragu Raosu za dramu Raj pa kraj. Drugu nagradu ravnopravno dijele Sanja Porobija za dramski tekst Bez traga (par riječi predgovora) i Dorotea Šušak za dramski tekst Kako smo preživjeli Dies Irae, dok treću nagradu ravnopravno dijele Beatrica Kurbel za dramski tekst Park i Ivana Vuković za dramski tekst 55 kvadrata.


FOTO:HINA

Ravnatelj „Marulićevih dana“ i v.d. intendant splitskog HNK Goran Golovko istaknuo je kako Festival iz godine u godinu raste i razvija se te da je „posebnost ovogodišnjih „Marulićevih dana“ što su svi tekstovi po kojim će se igrati predstave po prvi put praizvedeni tijekom prošle godine, izuzev drame Mire Gavrana „Paraleni svjetovi“ koja je nastala i izvođena ranije“.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara naveo je da se Festival odvija upravo u danima kada se prisjećamo oca hrvatske književnosti Marka Marulića, koji  je 22. travnja 1501. godine završio prvi hrvatski roman „Juditu“,  te da je ponosan što se odvija u Splitu i što će splitska publika imati priliku vidjeti cijeli niz suvremenih ostvarenja dramskog teksta na hrvatskom jeziku.




FOTO: HNK Split

Po završetku svečanosti otvorenja izvedena je drama Mire Gavrana „Paralelni svjetovi“.

Ovogodišnji Festival „Marulićevi dani“ održava se do 30. travnja, a u konkurenciji za nagrade na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu izvest će se trinaest predstava po izboru selektorice Mire Muhoberac. Festivalske nagrade „Marul“ dodijelit će se u šest kategorija na završetku „Marulićevih dana“.

U okviru programa ovogodišnjih „Marulićevih dana“ održat će se po treći put radionica dramskog pisanja pod vodstvom dramskoga pisca Tomislava Zajeca, predstavit će se dvije teatrološke knjige: monografija „Ivo Raić hrvatski i europski glumac i redatelj“ Antonije Bogner-Šaban te knjiga drama Elvisa Bošnjaka „Dalmatinska trilogija“, a na Šolti će se po 21. put održati tradicionalna pjesnička manifestacija čakavske poezije mladih „Ča, more, judi“.

Najave