Svečano otvorena nova Gradska knjižnica Janet Majnarich u Delnicama

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

7. svibnja 2021. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je otvorenju nove Gradske knjižnice Janet Majnarich u Delnicama koja baštini bogatu tradiciju prvih ilirskih čitaonica i kasnijih narodnih knjižnica i čitaonica, a svoje današnje ime nosi u počast donatorici koja je svoju ostavštinu oporučno namijenila unaprjeđenju kulture u svom rodnom  delničkom kraju.

Osvrnuvši se na stvarne i simboličke važnosti knjižnica kao kulturnih institucija, ministrica je istaknula kako se zahvaljujući zajedničkim naporima Grada, Ministarstva kulture i medija i dobrotom sugrađanke gospođe Janet Majnarich uspjelo ostvariti ovako važan i financijski zahtjevan projekt unatoč teškim okolnostima nametnutim pandemijom. Stoga je izrazila uvjerenje kako će se preseljenjem u prostrani, novouređeni i suvremeno opremljen prostor otvoriti brojne mogućnosti i da će se Gradska knjižnica svojim programima sada moći pridružiti poticanju čitanja i čitalačke pismenosti tijekom ove godine posvećene knjizi i čitanju. 

Čestitajući osnivaču, svim djelatnicima knjižnice, a posebno korisnicima, ministrica je izrazila ponos i zadovoljstvo što smo upravo u Godini čitanja dobili još jednu knjižnicu, još jedan prostor susreta i razvoja čitalačke pismenosti i knjižničarske struke.

Uz ministricu okupljenima su se obratili ravnateljica knjižnice Indira Rački Joskić i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević. Nakon 147 godina od osnutka prve čitaonice u Delnicama knjižnična građa preselila je u obnovljenu i rekonstruiranu zgradu nekadašnjeg  Doma Hrvatske vojske na prostor od 457,53 m2 površine.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica