Svečano otvorena manifestacija „Dani europske baštine 2018. godine“

Ovogodišnju manifestaciju Dana europske baštine svečano je otvorila ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izložbom „U službi vizualizacije baštine – hommage fotografima Nikoli Vraniću, Vinku Malinariću, Rudolfu Bartoloviću, Živku Bačiću, Miljenku Mojašu i Vidoslavu Barcu“ u četvrtak, 20. rujna 2018. godine u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. 

     
  
Podsjetivši kako manifestacija Dani europske baštine u Hrvatskoj svojim bogatim programom kontinuirano promiče vrijednosti kulturne baštine, ministrica je istaknula kako je cilj u godini kada se obilježava Europska godina kulturne baštine dodatno približiti i zainteresirati širu javnost za kulturnu baštinu. Kroz razne izložbe, predavanja i radionice pokazat će se znanja i vještine stručnjaka koji rade na očuvanju i obnovi baštine i time ukazati na njezinu važnost i značajan doprinos.
 
„Stavljamo naglasak na to da prezentiramo javnosti i promoviramo rad konzervatora, restauratora i svih onih čuvara baštine koji često samozatajno godinama i desetljećima skrbe o kulturnim dobrima“, dodavši kako „ova izložba svjedoči da se stručnim i kontinuiranim radom čuva bogata kulturna baština.“
 


Koordinatorica programa obilježavanja Europske godine kulturne baštine Anuška Deranja Crnokić rekla je kako „Ministarstvo kulture kao koordinacijsko tijelo obilježavanja Europske godine organizira i podupire brojna događanja kojima se želi prezentirati raznolikost hrvatske kulturne baštine. Te da tome u prilog govori i preko 25 već održanih značajnijih događanja kojima su pridruženi i  ovogodišnji Dani europske baštine.“
 
Više o samoj izložbi govorila je autorica izložbe Sanja Grković podsjetivši kako se aktualna izložba naslanja na prethodnu - "Konzervatorski svjetlopisi - naših prvih 160 godina zajedno" kada je prikazana važnost konzervatorske fotografije. Istaknula je kako je u Izložbi „U službi vizualizacije baštine“ – hommage fotografima Nikoli Vraniću, Vinku Malinariću, Rudolfu Bartoloviću, Živku Bačiću, Miljenku Mojašu i Vidoslavu Barcu“ odano priznanje petorici prvih fotografa s toga područja, a na želju kolega, pridružen je nekoliko desetljeća mlađi Vidoslav Barac.
 



Nadodala je kako je nasljeđe tih autora, opus s tridesetak tisuća analognih fotografija, iznimne dokumentarne vrijednosti, izrazivši nadu da će ova izložba biti poticaj za nove, opsežnije i pojedinačne autorske izložbe koje će promovirati rad konzervatora, restauratora i baštinu Hrvatske.
 
Ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić ustvrdio je kako su fotografije šestorice autora koji su predano godinama radili u konzervatorskoj službi sada utkane u izložbenu povijest Galerije Klovićevi dvori.
 
Manifestacija Dani europske baštine 2018., sa zajedničkom temom Umjetnost dijeljenja i raznovrsnim programom ostaje otvorena do kraja listopada.

     >> Program i ostala događanja










 

Pisane vijesti