Svečano obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sudjelovala je na svečanom obilježavanju Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu,

koji se održao u petak, 21. veljače 2020. godine, u Hrvatskom državnom arhivu. 

Istaknuvši kako obilježavanje 413 godina duge tradicije središnje informacijske institucije predstavlja trenutak u kojem je važno prisjetiti se značajnih postignuća, ministrica je dodala kako je ovo vrijeme za promišljanje o njezinu ulogu u budućnosti. Dodala je kako čuvati prošlost znači čuvati budućnost, a Nacionalna i sveučilišna knjižnica istoznačnica je za zaštitu, očuvanje i promociju kulturne baštine.

Podsjetivši kako se na današnji datum obilježava i Međunarodni dan materinskog jezika, ministrica je istaknula kako je jedan od nositelja poruke o važnosti učenja, unaprjeđivanja i njegovanja hrvatskoga jezika upravo Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Govoreći o spektru knjižnične djelatnosti koji se neprestano širi kako bi se omogućila prilagodba suvremenom dobu, ministrica je istaknula partnerstvo u projektu „Digitalizacije kulturne baštine“ čiji je nositelj Ministarstvo kulture, a kojim se stvaraju uvjeti za održivo upravljanje procesom digitalizacije kulturne baštine.

Ministrica se osvrnula i na ovu godinu koja je obilježena hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije. Dodala je kako se na šest mjeseci Europa preselila u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te da je tim činom, a zahvaljujući naporima aktualne Vlade Republike Hrvatske, dovršen projekt u kojem je NSK dobila kongresni i konferencijski karakter, a time i svoju punu funkciju.

Okupljenima se obratila i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr. sc. Ivanka Stričević, nakon čega je uslijedila dodjela Nagrade i priznanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2019. godinu. Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice uručene su djelatnici Sonji Martinović za predan rad, autorici i bivšoj voditeljici grafičke zbirke Mikici Maštrović, a Sveučilište u Zagrebu dobilo je posebno priznanje. 

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu slavi se u spomen na prvu knjigu tiskanu na hrvatskom jeziku i najstariju knjigu otisnutu glagoljicom, Misal po zakonu rimskoga dvora, dovršenu 22. veljače 1483. godine.  

FOTO: HINA

Pisane vijesti