Svečano dodijeljene Nagrade "Vicko Andrić"

U Muzeju Mimara, u ponedjeljak 28. rujna u 13 sati, svečano su dodijeljene Nagrade „Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine za 2014. godinu. Nagrade je laureatima uručio ministar kulture RH Berislav Šipuš.




     Nagradu "Vicko Andrić" za životno djelo ministar kulture Berislav Šipuš uručio je professoru emeritusu Tomislavu Marasoviću.
     Godišnju nagradu "Vicko Andrić" dobio je stručni tim Odjela za tekstil, papir i kožu Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz Zagreba, nagradu za doprinos lokalnoj zajednici profesor Božidar Škofač, a posebno priznanje dodijeljeno je prof. lady Jadranka Njerš Beresford Peirse.

     Zahvaljujući na nagradi u ime dobitnika, Tomislav Marasović je podsjetio da je očuvanje kulturne baštine trajni proces.
     Dugim radom na njezinu očuvanju, baštinu prenosimo budućim generacijama, napomenuo je Marasović i dodao kako su "svojim radom dali samo malu kaplju u jednom dugom slapu koji se radi u zaštiti hrvatske kulturne baštine".
     Prosudbeno povjerenstvo navelo je u obrazloženju da se Nagrada "Vicko Andrić" za životno djelo Tomislavu Marasoviću dodjeljuje zato što je izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježio vrijeme u kojem je djelovao. Njegov rad, ističe povjerenstvo, čini zaokruženu cjelinu, a njegova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

     Profesor Marasović rodio se 1929. u Splitu, a još je aktivan i produktivan znanstvenik. Njegovo golemo djelo u zaštiti kulturne baštine je zaključeno i moguće ga je valorizirati kao izniman doprinos teoriji, edukaciji i konzervatorskoj praksi u Hrvatskoj, ali i na širemu međunarodnom planu. Pripada nestorima klasične generacije naših ponajboljih stručnjaka u zaštiti baštine. Radio je na fakultetima u Zagrebu, Zadru i Splitu, a kao gostujući profesor predavao je o istraživanju i zaštiti spomenika, s naglaskom na hrvatsku baštinu, u SAD-u i diljem Europe. Težište interesa mu je Dioklecijanova palača, koja je i velikim dijelom njegovim zaslugama upisana na Popis svjetske baštine UNESCO-a, a fokusira se i na istraživanja povijesnih urbanih cjelina Dalmacije te hrvatske predromaničke arhitekture.
     Objavio je nekoliko stotina znanstvenih i stručnih članaka te šezdesetak knjiga. Kruna Marasovićeva publicističkog opusa je edicija "Dalmatia praeromanica I-IV", u kojoj na 2500 stranica elaborira ukupan korpus hrvatskih predromaničkih spomenika.
     Osim istraživačkoga i publicističkog rada, važan je njegov prinos na poslijediplomskom studiju Graditeljskom naslijeđu u Splitu, kojemu je 1975. bio jedan od osnivača i na kojemu je vodio ključne kolegije u zaštiti baštine, a njegov rad u međunarodnim tijelima vezanima uz zaštitu spomenika, ICCROM-u i ICOMOS-u, omogućio je afirmaciju hrvatske baštine i dotok novih konzervatorsko-restauratorskih znanja.



     Prosudbeno povjerenstvo, kako je istaknuto, godišnju Nagradu "Vicko Andrić" za 2014. godinu dodijelilo je stručnom timu Odjela za tekstil, papir i kožu Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz Zagreba: Gordani Car, Veniji Bobnjarić-Vučković i Lani Čačić za izvrsnost izvedbe konzervatorsko-restauratorskih radova na grobnome tekstilu iz katedrale sv. Terezije Avilske u Požegi.

     Prigodom ovogodišnjih Dana europske baštine pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban je 28. rujna 2015. u Muzeju Mimara otvorila izložbu konzervatorsko-restauratorskih radova na tekstilu iz kripte katedrale sv. Terezije Avilske u Požegi od 2006. do 2010. "Plakati su" - rekla je Sanja Šaban, "dio izložbe Svileni tragovi, koja je 2014. bila postavljena u prostorijama Konzervatorskog odjela u Požegi."

     Nagradu "Vicko Andrić" za doprinos lokalnoj zajednici prosudbeno povjerenstvo dodijelilo je prof. Božidaru Škofaču za aktivno i sustavno višegodišnje sudjelovanje u očuvanju kulturne baštine i etnografskih predmeta te na zaštiti nematerijalne baštine.
     Odbor Nagrade "Vicko Andrić" ove je godine dodijelio i posebno priznanje prof. lady Jadranki Njerš Beresford Peirse, osnivačici i voditeljici zaklade The International Trust for Croatian Monuments iz Londona zbog iznimnih zasluga i velikog zauzimanja u zaštiti kulturnih dobara Republike Hrvatske.

     Nagrada "Vicko Andrić" dodjeljuje se za izvanredna postignuća u zaštiti kulturne baštine u Hrvatskoj, za postignuća u konzervatorsko-restauratorskim radovima na očuvanju kulturne baštine; istraživanju i dokumentiranju kulturnih dobara, razvoju konzervatorske i konzervatorsko-restauratorske struke i unapređenju sustava zaštite kulturne baštine; očuvanju i obogaćenju ukupnoga fundusa kulturne baštine Republike Hrvatske. (Hina)


    





































>>> Fotogalerija




 

Pisane vijesti