Svečano dodijeljene Nagrade „Vicko Andrić“ za 2016. godinu

Svečanost dodjele Nagrade „Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj održana je u petak, 22. rujna 2016. godine, u Muzeju Mimara. 





   Nagrade laureatima uručio je državni tajnik Ministarstva kulture dr. sc. Ivica Poljičak, istaknuvši kako „dodjeljujući kontinuirano nagradu koja nosi ime jednog od naših prvih konzervatora, trudimo se iskazati poštovanje tihom i samozatajnom radu konzervatora i restauratora, ali i podsjetiti najširu publiku na nužnost njihova djelovanja kako bismo sačuvali vrijednu kulturnu baštinu  diljem Hrvatske za buduće generacije.
 
   Njihov značajan doprinos čitljiv je uskom krugu stručnjaka, međutim kvaliteta i stručnost učinjenog zaslužuje pohvalu i nužnost prezentiranja najširoj javnosti, što dodjelom ove nagrade i činimo“, istaknuo je državni tajnik. 

 

   Odlukom Odbora Nagrade „Vicko Andrić“ nagradu za životno djelo dobio je dr. sc. Zorislav Horvat, danas umirovljeni djelatnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu, godišnja nagrada dodijeljena je gospođi dr. sc. Jasni Jeličić Radonić za konzervatorsko-restauratorske radove na crkvi sv. Ivana u Starome Gradu na Hvaru, nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Ekomuzeju Batana u Rovinju.
 
   Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim pojedincima koji su svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježili vrijeme u kojem su djelovali. Godišnja nagrada dodjeljuje se pojedincima i pravnim osobama za njihov izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine koji su ostvarili tijekom protekle godine. Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodjeljuje se pojedincima ili udrugama civilnoga društva za doprinos lokalnoj zajednici na očuvanju ili promociji kulturne baštine.
 
   U ime svih ovogodišnjih laureata na dodijeljenim je nagradama zahvalio je Zorislav Horvat, istaknuvši kako se „usuđuje reći da je rad konzervatora pomalo nalik romanima Agathe Christie jer nikada ne možemo sa sigurnošću reći kuda će nas dovesti činjenice, a tijekom rada otkrivamo često nešto što nismo očekivali".



   O nagradama je odlučio Odbor Nagrade „Vicko Andrić“ u sastavu: mr. sc. Branka Šulc, dr. sc. Žarko Španiček, dr. sc. Tajana Pleše, dr. sc. Darko Komšo, mr. sc. Zoran Wiewegh, dr. sc. Tanja Lolić, dr. sc. Radoslav Buzančić i Ranka Saračević Würth, prof., kao članovi Odbora te Davor Trupković, d. i. a., predsjednik Odbora.

   U ime domaćina Muzeja Mimara obratila se i ravnateljica Lada Ratković Bukovčan, istaknuvši u svome govoru kako je „kulturna baština kao svjedočanstvo opstojnosti i specifičnosti izričaja, ali i prihvaćenih hvalevrijednih poticaja, stalno i neraskidivo stopljena s okružjem kojem daje potrebne sadržaje iz kojih izvire razvoj i bogatstvo društva.“
 


  
   Nakon uručenja nagrada uslijedio je glazbeni dio svečanosti u kojem je nastupila Antonia Dunjko, višestruko nagrađivana sopranistica s brojnim solo i komornim nastupima diljem zemlje.
 
   Nagrada „Vicko Andrić“ dodjeljuje se u sklopu Dana europske baštine, manifestacije kojom se već dugi niz godina stavlja u fokus interesa zajedničko kulturno naslijeđe europskog kontinenta.
 
   Jedno od brojnih događanja organiziranih tim povodom je i izložba pod nazivom Fortifikacijski krajolik Maloga Brijuna, prezentirana u atriju Muzeja Mimara koju je otvorio pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković.
 







 










 
 
 
 


Fotogalerija >>>

 

Pisane vijesti