Suvremena prezentacija nacionalnog umjetničkog i duhovnog blaga: zbirka dominikanskog samostana sv. Marije Milosne u Bolu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

FOTO: © Dominikanci 2021

11. lipnja 2021. - U povodu 800. obljetnice djelovanja dominikanaca u Hrvatskoj svečano je otvoren galerijski prostor s obnovljenom vrijednom muzejskom zbirkom samostana sv. Marije Milosne u Bolu na Braču. 

Obnovi prostora i restauraciji umjetnina među kojima se nalaze i svjetski dragulji poput oltarne pale iz Tintorettove radionice, prethodila je zahtjevna sanacija i stvaranje povoljnih uvjeta za čuvanje i prezentaciju ovog nacionalnog umjetničkog blaga.

„Možemo biti ponosni na muzejski postav jedne od najbogatijih zbirki u Hrvatskoj koja svjedoči i o tome tko su Hrvati kao narod“, istaknuo je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak te dodao da iako nismo brojni i živimo na relativno malom teritoriju, na svjetskoj karti kulture, duhovnosti i opstojnosti zaista možemo pokazati naše bogatstvo.

Državni tajnik Poljičak podsjetio je kako Ministarstvo o samostanskom blagu skrbi kroz rad nekoliko generacija konzervatora i restauratora, koji su uz velik doprinos samih dominikanaca uspjeli sačuvati samostan, umjetničko i duhovno blago nacionalne vrijednosti te ga prezentirati na suvremen i dostojan način.

Provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković posebno je zahvalio voditeljima konzervatorskih radova i postava muzejske zbirke dr. sc. Radoslavu Bužančiću i dr. sc. Vanji Kovačić iz Konzervatorskog odjela u Splitu, Hrvatskom restauratorskom zavodu i svima koji su godinama radili na obnovi muzejske zbirke.

Osim vrijednih umjetničkih djela i arheoloških nalaza, u zbirci se nalazi i numizmatička kolekcija s rijetkim primjerima antičkog novca, zatim liturgijsko ruho, posuđe i knjige, rukopisi, isprave i kodeksi. 
 

Pisane vijesti