Susret ministrice Nine Obuljen Koržinek s veleposlanicima Republike Slovenije i Kraljevine Danske

  • Slika
  • Slika
  • Slika

15. veljače 2023. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je sastanak s izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Republike Slovenije Gašparom Dovžanom te veleposlanikom Kraljevine Danske Oleom Frijsom-Madsenom.

Tema sastanka sa slovenskim veleposlanikom Gašparom Dovžanom bila je vezana uz obilježavanje 80. obljetnice oslobođenja logora u Kamporu na Rabu te namjeru da se pristupi cjelovitom konzervatorsko-restauratorskom zahvatu na Spomen-groblju Kampor, nastalom prema projektu slovenskog arhitekta Edvarda Ravnikara.

Ministrica je tom prilikom napomenula da Ministarstvo kulture i medija, sukladno dostupnim financijskim sredstvima, kontinuirano sudjeluje u obnovi tog vrijednog arhitektonskog ostvarenja i važnog memorijalnog područja te dodala kako je 80. obljetnica oslobođenja logora Kampor u istoj godini kada Hrvatska preuzima predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) te kako su memorijalna groblja dio promicanja sjećanja na različite totalitarne režime.

Uz veleposlanika sastanku je prisustvovala Tamara Plankar, ministrica savjetnica u Veleposlanstvu Republike Slovenije, a uz ministricu ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec te viša stručna savjetnica u Službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Maša Pipić Glavač.
 
U svom nastupnom posjetu danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom između dviju prijateljskih zemalja, ali i mogućnostima za intenziviranje suradnje, posebno u području vizualnih umjetnosti, književnosti, arhitekture, audiovizualnih djelatnosti, nakladništva i prijevoda književnih djela. Na sastanku je bilo riječi i o položaju medija u Republici Hrvatskoj te izradi novog Zakona o medijima. Ministrica je naglasila da Hrvatska i Danska dijele iste ciljeve promicanja slobode medija te nadodala da je potrebno sustavno raditi na podizanju svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti kako bi se umanjio broj sadržaja koji uključuju govor mržnje, poticanje na nasilje i drugi nezakoniti ili štetni sadržaji.

Na kraju sastanka ministrica je predstavila veleposlaniku pripreme koje Republika Hrvatska provodi za predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), istaknuvši to potvrdom hrvatske predanosti jačanju i promicanju obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu.

Sastanku je uz veleposlanika Frijs-Madsena prisustvovao voditelj Odjela za javnu diplomaciju i kulturu Veleposlanstva Kraljevine Danske Tomislav Gugo, a uz ministricu Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i viša stručna savjetnica u Službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Paula Brajević.



Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi