Suradnja između Vlade RH i romske zajednice u Hrvatskoj putokaz za europske zemlje

Foto: Vlada RH


4. studenog 2023. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sudjelovali su na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika koji se održao u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.  

Predsjednik Vlade Plenković tom je prigodom ocijenio kako suradnja Vlade RH i predstavnika romske zajednice u Hrvatskoj u osnaživanju položaja Roma predstavlja putokaz za brojne druge europske zemlje. Istaknuo je kako je Romski memorijalni centar Uštica potvrda da je suradnja dobila svoje konkretne primjere u praksi.
Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi podsjetio je da je inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana Roma potekla iz Hrvatskog sabora, što je kasnije dovelo do toga da taj dan prepozna UNESCO, ali i da se počne obilježavati u 27 država širom svijeta.

Na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika dodijeljene su Nagrada za životno djelo „Ferenc Sztojka“ i Nagrada za životno djelo „Šaip Jusufi“, a saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi uručio je premijeru Plenković medalju „Romska majka“.
 



Pisane vijesti