Suradnja glazbenika Ansambla LADO i Neli Andreeva u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije

U okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije ostvarena je suradnja Orkestra Ansambla LADO i Neli Andreeva, jedne od najistaknutijih solistica bugarskog nacionalnog folklornog ansambla Filip Kutev.

Iako je radi sprečavanja širenja pandemije COVID-19 zakazani samostalni koncert Orkestra Ansambla LADO u bugarskoj Sofiji odgođen, zahvaljujući želji i entuzijazmu Ladovih umjetnika i Neli Andreeve za upoznavanjem građana Bugarske s hrvatskom tradicijskom kulturom, suradnja se nastavila digitalnim putem. Ladovi glazbenici pripremili su glazbu pjesme Siniše Leopolda „Oj, ti bela zorja“, čije se stihove potom otpjevala Neli Andreeva. Video je objavljen na YouTube kanalu Ansambla LADO, na poveznici:
https://youtu.be/L7rh4TxZW3M
 
„Nadamo se da ćemo nakon stabiliziranja cijele situacije u bližoj budućnosti realizirati planirani koncert u Sofiji i suradnju sa solisticom svjetskog glasa Neli Andreevom te da ćemo imati prilike bugarskoj publici prikazati bogatstvo hrvatske tradicijske glazbe“, poručila je ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić. 

Uz spomenuti koncert u Bugarskoj, odgođeni su i Ladovi nastupi koji su povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije trebali biti održani na Malti, Cipru, u Poljskoj i Mađarskoj.

Tradicijska glazba u Hrvata po mnogočemu je vrlo složena, raznolika i bogata. Definiraju je stoljeća različitih kulturno – političkih utjecaja sa zapada i istoka, mondenih trendova dvorova i samoukih narodnih umjetnika, koji su sa svojim glazbenim umijećem ostavili trag u narodnoj umjetnosti kao neizbrisivom dijelu hrvatskog narodnog identiteta. Tragom oživljavanja tog velikog dijela hrvatske narodne baštine koja se zove tradicijska glazba, cilj Orkestra Ansambla LADO programom gostovanja bio je prikazati tradicijska glazbala koja su se koristila i još uvijek se aktivno sviraju u Hrvatskoj i šire, u krajevima gdje žive Hrvati. 

Svečanim koncertima u Beču, Pragu, Münchenu i Bratislavi, Ansambl LADO obilježen je početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u siječnju ove godine. Koncerte je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio su kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.


FOTO: LADO

 

Pisane vijesti