Sućut ministrice u povodu odlaska Pere Kvrgića, istaknutoga kazališnog, filmskog i televizijskog glumca

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Pere Kvrgića, istaknutoga kazališnog, filmskog i televizijskog glumca.

"Napustio nas je još jedan velikan hrvatskoga glumišta, koji je presudno oblikovao njegov razvoj od druge polovice 20. stoljeća. Njegov glumački talent, precizan izraz i mogućnost uživljavanja u različite situacije bili su nevjerojatni, u našim okvirima nedosegnuti.

Ta širina interpretativnih mogućnosti omogućila mu je da ostvari veliki broj antologijskih kreacija različitih stilskih obilježja u rasponu od komičnih (Pomet, Harpagon, Scapin) i tragikomičnih (Mockinpott) do karakternih dramskih uloga (Don Zane, Nepoznati, Periklo). Kao malo tko, uspijevao je ostvariti vrhunske umjetničke dosege i u glavnim, ali i u nezaboravnim epizodnim ulogama.
 
Snažne glumačke osobnosti, Kvrgić se odlikovao nevjerojatnim mogućnostima karakternih transformacija. One su do punog izražaja došle u kultnim Stilskim vježbama u kojima je tijekom više od pet desetljeća, unutar istog komada odigrao dvadesetak različitih rola u brzim metamorfozama.
 
O svojim glumačkim i životnim iskustvima jednako uspješno posvjedočio je i u svojoj memoarsko-autobiografskoj knjizi amblematskog naziva Stilske vježbe.
 
Za svoja iznimna ostvarenja nagrađen je brojnim priznanjima, među ostalim i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo. Odlaskom Pere Kvrgića zatvara se jedna dionica u povijesti hrvatskoga glumišta u kojoj njegovo djelovanje ostaje jedinstveno i neponovljivo.
 
Pero Kvrgić nedostajat će svojoj obitelji, prijateljima, suradnicima, kazališnoj publici i cijeloj hrvatskoj kulturnoj javnosti."
 

Pisane vijesti