Sućut ministrice u povodu odlaska književnika Milovana Mikovića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska istaknutog hrvatskog književnika, urednika i kulturnog radnika Milovana Mikovića.
 
"Kao književnik, Milovan Miković dokazao se u različitim žanrovima i različitim jezičnim idiomima, svjedočeći tako o bogatstvu i raznolikosti hrvatske kulture i književne baštine. Kao novinar i urednik na radiju i u brojnim časopisima i novinama, odvažno je problematizirao društvene i kulturne teme važne za hrvatsku zajednicu u Vojvodini.
 
Osobit otisak ostavila je njegova dijalektalna poezija „Avaške godine“ iz koje progovara kreativna snaga i umjetnički potencijal bunjevačke ikavice, omiljenog idioma bačkih Hrvata.
 
Kao trajni doprinos ostat će i njegov esejistički rad, osobito interpretacije djela hrvatskih književnika rodom iz Podunavlja, kao i brojni prijevodi s mađarskog i njemačkog.
 
Odlaskom gospodina Mikovića hrvatska zajednica u Republici Srbiji gubi snažan kreativni glas, angažiranog intelektualca i predanog zagovornika hrvatskoga jezika i identiteta bačkih Hrvata.
 
Osim po književnom opusu, hrvatska javnost pamtit će ga po aktivnom djelovanju u Društvu hrvatskih književnika, Matici hrvatskoj i Leksikografskom zavodu „Miroslav Krleža“."

Pisane vijesti