Sućut ministrice u povodu odlaska hrvatske kazališne, filmske i televizijske glumice Mire Furlan

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska istaknute hrvatske kazališne, filmske i televizijske glumice Mire Furlan.

"Nakon studija na Akademiji dramske umjetnosti postala je članicom ansambla HNK u Zagrebu te surađivala s proslavljenim hrvatskim i međunarodnim redateljima, tumačeći brojne kultne kazališne uloge poput Petrunjele u „Dundu Maroju“, Natalije Petrovne u „Mjesec dana na selu“, Glorije u „Gloriji“ i Ofelije u „Hamletu“.

Ostvarila je zapažene uloge i u filmovima Rajka Grlića („U raljama života“ i „Za sreću je potrebno troje“) te Emira Kusturice („Otac na službenom putu“), a dvostruko je nagrađena Zlatnom arenom: za sporednu ulogu u „Kiklopu“ Antuna Vrdoljaka i glavnu ulogu u „Lepoti poroka“ Živka Nikolića.
 
Istaknula se i u televizijskim žanrovima, a nakon odlaska u Sjedinjene Američke Države 1991. godine najveću popularnost stječe ulogama u svjetski poznatim serijama „Babylon 5“ i „Izgubljeni“.
 
Njezina umjetnička raznovrsnost i bogat opus svjedoče o zavidnoj glumačkoj vještini, radoznalosti i otvorenosti, po čemu će zauvijek ostati zapamćena kod domaće i inozemne publike." 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica