Sućut ministrice u povodu odlaska arhitekta i urbanista Josipa Uhlika

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jednog od najuglednijih hrvatskih arhitekata i urbanista Josipa Uhlika.


"Najveći doprinos hrvatskom urbanizmu, Josip Uhlik dao je šezdesetih  godina 20. stoljeća,  kada je u Urbanističkom zavodu grada Zagreba ostvario urbanistička rješenja za naselja Trnsko, Zapruđe i Siget. Ti njegovi planovi za naselja Novog Zagreba, i danas, šest desetljeća kasnije svjedoče o idealima moderne arhitekture i urbanizma, humanističkoj viziji funkcionalnog grada u zelenilu parkova, dostupnosti prometa, potrebne opskrbe i usluga, ukratko, svjedoče visoki standard ugodnog stanovanja za svakog stanovnika.

U obrazloženu Nagrade ”Vladimir Nazor” za životno djelo koja je Josipu Uhliku dodijeljena 2015. godine, upravo je zbog toga istaknut njegov poseban „osjećaj za prostorni odnos, mjeru, oblik, detalj i inženjersku finesu koje je majstorskom elegancijom pretakao iz svojih arhitektonskih ostvarenja u svoje urbanističko djelo“. Projektirao je i realizirao mnoštvo projekata u Rijeci, Karlovcu, Bregani, Rapcu, Zadru i Plitvicama, no kruna njegova arhitektonskog opusa bila je putnička zgrada zračne luke Zagreb, koja je zaslužila tada najviša arhitektonska priznanja. Bogati urbanistički opus završio je projektima za Zagreb, anketnim natječajem za Urbanističko rješenje središnjega prostora grada te izradom prvoga Generalnog urbanističkog plana.

Djela Josipa Uhlika, iznimno složeno i zahtjevno umijeće oblikovanja prostora, ostat će trajno zapisano u antologiju hrvatske urbanističke kulture, ali i u živote brojnih stanovnika Novoga Zagreba."

 
 

Pisane vijesti