Sućut ministrice u povodu odlaska akademskog slikara i multimedijalnog umjetnika Marijana Crtalića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska akademskog slikara i multimedijalnog umjetnika Marijana Crtalića.


S tugom smo primili vijest da nas je prerano, u svojoj 52. godini, napustio Marijan Crtalić, jedan od najpoznatijih suvremenih Siščana, koji je za njega živio i oživio ga svojim dugogodišnjim umjetničkim djelovanjem, započetim s projektom „Nevidljivi Sisak“.

Pamtit ćemo ga kao iznimnog umjetnika, akademskog slikara i multimedijalnog umjetnika bio je aktivno prisutan na hrvatskoj likovnoj sceni slikom, fotografijom, videom, instalacijama i performansima uvijek se kritički osvrćući na probleme suvremenog društva. Umjetničkim aktivizmom u više od 20-ak performansa koje obuhvaća ciklus „Mogućnost otpora“ trajno je ukazivao na refleksiju stanja lokalne sfere koje je predstavljalo ogledalo hrvatske politike i obrnuto. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, a za svoj projekt 'Nevidljivi Sisak - Fenomen Željezar' nagrađen je T-HTnagradom@msu.hr 2010.

U svojem svestranom i plodonosnom umjetničkom djelovanju Marijan Crtalić ostavio je dubok trag na hrvatskoj likovnoj sceni, neumorno prenoseći vlastitu životnu energiju na medij kojim će najbolje doprijeti do publike, bio to i on sam, kako bi ukazao na kompleksnost svijeta koji ga okružuje te problematiku svakodnevice. Iako je gubitak Marijana Crtalića za hrvatsku umjetničku scenu golem, njegova ljubav prema životu i pokretanju ostavit će trag za buduće generacije. 


 

Pisane vijesti