Sućut ministrice povodom odlaska dramaturginje, redateljice, teatrologinje i profesorice Mire Muhoberac

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska ugledne dramaturginje, redateljice, teatrologinje i profesorice gospođe Mire Muhoberac.

"Od najmlađih dana zavedena kazališnom čarolijom u svojem rodnom Dubrovniku, ispunjavala je teatarski prostor kao dramaturginja, unoseći posebnu energiju u sve čime se bavila. Njeno djelovanje u kazalištima i na festivalima uvijek je bilo posebno zapaženo, a svoju zavidnu erudiciju prenosila je na generacije studenata, ponajviše na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ali i drugim fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu. Široko obrazovanje omogućilo joj je duboko sagledanije hrvatskog i svjetskog kazališta, a svaki susret s Mirom Muhoberac bio je poseban privilegij, i u profesionalnom i u osobnom smislu.

Njezina neumorna radna energija vidljiva je i iz opusa knjiga koje je priredila te časopisa, novina i publikacija kojima je bila urednicom, kao i radijskim i televizijskim emisijama, a predsjedala je nebrojenim žirijima u području kazališne umjetnosti.

Brojne kazališne, znanstvene i stručne nagrade samo su dio dokaza o značaju njenoga rada, a sve književne i kazališne kritike, osvrti i eseji te sva njena djela koja ostaju iza nje trajno će nas podsjećati na mjesto koje zaslužuje u hrvatskom  kulturnom i kazališnom prostoru. 

Neizmjernu prazninu koja ostaje Mirinim preranim odlaskom osjećat će najviše njena obitelj i prijatelji, kolegice i kolege iz brojnih strukovnih udruga kojima je pripadala, generacije studenata kojima je predano i nesebično dijelila svoje znanje, a nama u Ministarstvu, osim kao iznimna stručnjakinja i plemenita osoba, nedostajat će i kao članica Kulturnog Vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti."

 

Pisane vijesti