Sućut ministrice Nine Obuljen Koržinek u povodu odlaska Vjerana Zuppe

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska istaknutog hrvatskog intelektualca, dramaturga, kazališnog teoretičara i kritičara, pjesnika i književnog znanstvenika Vjerana Zuppe.


„Svojim djelovanjem gospodin Zuppa ostavio je važan trag na hrvatskoj kulturnoj sceni, snažno doprinoseći nacionalnom teatru, posebno u ključnom desetljeću od sredine šezdesetih do sredine sedamdesetih godina, radeći kao ravnatelj i dramaturg Teatra ITD u Zagrebu. Postavljajući antologijske dramske tekstove, među ostalima, Ive Brešana i Slobodana Novaka, okupljajući glumačku i redateljsku elitu, upisao je vrhunske uspjehe hrvatskoga glumišta.

Trajni doprinos hrvatskoj kulturi gospodin Zuppa svestrano je ostvarivao i na području enciklopedistike, prevodilaštva, pjesništva, esejstike, teorije književnosti, ponajviše dramske umjetnosti. Kao dugogodišnji profesor i svojedobno dekan Akademije dramske umjetnosti, doprinosio je formiranju generacija studenata. Njegov javni i društveni angažman u zagovaranju kulture i kulturnih politika, unosili su živost ne samo na hrvatskoj kulturnoj, nego i na široj političkoj sceni gdje je često javno nastupao promovirajući ideje hrvatske ljevice. Gospodina Zuppu pamtit ćemo kao iznimnoga čovjeka koji je svoj životni i radni vijek posvetio zagovaranju i unaprjeđenju hrvatske kulture.“


 

Pisane vijesti