Sućut ministrice Nine Obuljen Koržinek u povodu odlaska Vjerana Katunarića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji povodom odlaska gospodina Vjerana Katunarića, uglednog hrvatskog intelektualca, sociologa i dugogodišnjeg profesora sociologije na sveučilištima u Zagrebu i Zadru.


„Trajan doprinos hrvatskoj kulturi profesor Katunarić ostvario je na području kulturnih politika, djelujući kao voditelj važnih projekata - Nacionalnog izvještaja o kulturnoj politici Republike Hrvatske (1997-1999) i Strategije kulturnog razvitka Republike Hrvatske (2000-2002). Na međunarodnoj sceni kolege će ga pamtiti i kao jednog od najboljih eksperata, konzultanata i izvjestitelja Vijeća Europe za kulturnu politiku. Nama danas, pa tako i budućim generacijama, za proučavanje kulturne politike u Hrvatskoj i Europi, nezaobilazne ostaju knjige „Multicultural Reality and Perspectives in Croatia“, „Kulturna politika u Republici Hrvatskoj“ i „Hrvatska u 21. stoljeću - strategija kulturnog razvitka“ koje je uredio zajedno s Biserkom Cvjetičanin.

Svojim djelovanjem, profesor Katunarić upisao je duboki trag na hrvatskoj i međunarodnoj znanstvenoj sceni, djelujući na hrvatskim, ali i kao gostujući profesor na sveučilištima u Sjedinjenim Američkim Državama, Švedskoj i Njemačkoj te sudjelujući na brojnim znanstvenim i stručnim konferencijama diljem svijeta. Desetak je knjiga i stotine znanstvenih i stručnih radova ostavio za sobom, kao trajan memento svojim istraživanjima u području sociološke teorije, etničkih odnosa, kulture i interkulturalizma.

Zasluženo je odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, kao i državnom nagradom za životno djelo u području društvenih znanosti, zatim nagradom za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske te nagradom „Rudi Supek" za iznimno značajna postignuća, uspjehe i zasluge za razvoj sociologije. Profesora Katunarića pamtit ćemo kao srdačnu i dragu osobu, iznimno dobrog čovjeka i erudita koji je svoju karijeru posvetio istraživanju društvenih zbivanja svojega vremena i zagovaranju i unaprjeđenju hrvatske kulture."

Pisane vijesti