Sućut ministrice Nine Obuljen Koržinek u povodu odlaska Valerija Jurešića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Valerija Jurešića, koji je svojim djelovanjem trajno obilježio riječku i hrvatsku kulturnu scenu.

„Valerij Jurešić svoje je aktivno djelovanje u kulturi započeo još za studentskih dana kada je kao glavni urednik i izdavač studentskog lista 'Homo volans' entuzijastično predvodio grupu mladih novinara. Velik je njegov doprinos izgradnji časopisa za kulturu 'Nomad' koji je izlazeći od 1998. do 2003. godine, utjecao na generacije glazbenih, televizijskih i filmskih kritičara.

Pokretač je i glavni urednik kulturnog magazina za knjigu i nakladništvo 'Op. a.', a velik je i njegov doprinos platformi KIS, informacijskom sustavu o knjigama, sastavnom dijelu mrežne stranice Knjiga.hr, koja je među prvima omogućila javnosti dostupnost opsežnih podatka o izdavanju i prodaji knjiga u Hrvatskoj. Kao novinar sa snažnim afinitetom prema knjizi i književnosti pokrenuo je i Književni festival Pontes u Krku, gdje je kao suvlasnik vodio i knjižaru. 

Angažirano je izvršavao dužnost pročelnika Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, tijekom koje je svoju kreativnu osobnost usmjerio na pokretanje važnih inicijativa i projekata poput kandidature grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture, kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, razvijanje Strategije razvoja sporta Primorsko-goranske županije kao i kulturne strategije županije te drugih važnih projekata za cijelu primorsko-goransku regiju.

Život Valerija Jurešića bio je potpuno predan javnom radu, a posebno je bio posvećen kulturi, zbog čega ćemo mu zauvijek ostati zahvalni“.

 

Pisane vijesti