Sućut ministrice Nine Obuljen Koržinek u povodu odlaska Nikole Albanežea, povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara, upravitelja Strossmayerove galerije starih majstora HAZU

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Nikole Albanežea, povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara, upravitelja Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Posvetivši se trajno promicanju hrvatske kulture i umjetnosti u svom profesionalnom radu, Nikola Albaneže svoje je dugogodišnje djelovanje na likovnoj sceni započeo kao voditelj Galerije Vjekoslav Karas u Gradskom muzeju Karlovac, nastavio u Kabinetu grafike HAZU-a, u Art magazinu i Aukcijskoj kući Kontura, a od 2006. u Academia Cravatica, kao inicijator projekta Muzeja kravate.

U svojoj bogatoj karijeri organizirao je brojne prezentacije i valorizacije opusa hrvatskih umjetnika, među kojima su se posebno isticale velike retrospektivne izložbe Ljudevita Šestića i Vjekoslava Karasa u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu te Zlatka Price u Galeriji Klovićevi dvori. Kao predavač na Filozofskom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu svoje je znanje i iskustvo dijelio sa svojim budućim kolegama, a iza njega ostaju i brojni likovni prikazi, kritike, tekstovi iz područja povijesti i teorije likovnih umjetnosti te muzeologije, kao trajni i prepoznati doprinos hrvatskoj povijesti umjetnosti.

Nenadanim i preranim odlaskom Nikole Albanežea na našoj umjetničkoj i kulturnoj sceni ostaje bolna praznina. 

Pisane vijesti