Sućut ministrice kulture u povodu odlaska maestra Ive Maleca

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je riječi sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime u povodu odlaska velikana hrvatske i svjetske glazbe maestra Ive Maleca.

"Skladatelj i pedagog ostavio je neizbrisiv trag u području nove glazbe, suvereno dominirajući hrvatskim i europskim glazbenim pozornicama. Njegov istančani senzibilitet dolazio je do izražaja u mnogim pionirskim pothvatima, istraživao je nove umjetničke prakse te pomicao granice dotadašnjih dosega. Svojim skladateljskim strukturama podjednako se isticao na polju akustičke kao i elektroakustičke glazbe, od orkestralnih do vokalnih i solističkih djela, sintetizirajući klasičnu glazbu i elektroakustičke tehnike, uvijek u potrazi za svojim zvukom.

Ivo Malec bio je često prisutan u hrvatskom glazbenom životu: još od 1952. godine kao direktor Opere HNK u Rijeci, sudjelovanja na Muzičkom Biennalu Zagreb čak 33 puta do predsjedanja žirijem na natjecanju New Note Samoborskih glazbenih večeri.

Trajno je obilježio europsku glazbenu scenu osnivajući i djelujući na brojnim glazbenim manifestacijama, a njegov impozantan skladateljski opus unutar kojeg se ističu npr. Balet Makete, Sigma za orkestar ili Miniatures pour Lewis Caroll za flautu, violinu, harfu i udaraljke ušao je u kanon suvremenih glazbenih strujanja druge polovice XX. stoljeća i izvodili su ih ponajbolji svjetski orkestri i interpreti, poput Berlinske filharmonije, Orchestre National de France i brojnih drugih.

Svoja eruditska znanja Ivo Malec prenosio je i kao pedagog na Conservatoire National Supérieur de Musique naraštajima mladih glazbenika koji nastavljaju njegov put djelujući kao renomirani skladatelji diljem Francuske i svijeta. Brojne nagrade koje je za života primio poput Grad Prix du Disque, Grand Prix National de la Musique, kao i najviša odlikovanja svjedoče o njegovom dugogodišnjem radu i širokom polju interesa.

Odlazak prof. Maleca predstavlja nenadoknadiv gubitak za hrvatsku i europsku glazbenu scenu, no njegova djela i rad zalog su umjetničke budućnosti u kojoj nastavljaju djelovati njegovi brojni učenici i poklonici."

Pisane vijesti