Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska Vlaste Juretić

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Vlaste Juretić, jedne od naših najuglednijih pjesnikinja, promotorica i zaštitnica čakavske tradicije.

„Svojim je pjesničkim darom, angažmanom i velikom ljubavlju za tradiciju svoje Grobnišćine, a osobito svojom velikom energijom i entuzijazmom Vlasta Juretić promovirala čakavsku baštinu te okupljala umjetnike, znanstvenike, kulturne djelatnike i publiku iz cijele Hrvatske u drevnom Kaštelu Grada Grobnika. Među njegovim zidinama pokrenula je mnoštvo likovnih, izdavačkih, glazbenih, znanstvenih i mnogih drugih programa i sadržaja te tako obogatila kulturnu scenu ne samo Primorsko-goranske županije nego i cijele Hrvatske.

Uz grobnički Kaštel kao središte, okosnica njezina djelovanja bila je Katedra Čakavskog sabora, čija je bila osnivačica i u sklopu koje je na scenu postavila više djela na čakavštini te pokrenula manifestaciju Grobnička jesen i Festival Grobnička skala za mlade talente, znajući koliko je življenje kulture i odgajanje publike važno za održavanje narječja i tradicije. Kroz obje je manifestacije trajno pridonijela zaštiti, očuvanju i promicanju naše vrijedne nematerijalne baštine.

Vlasta Juretić se s posebnom ljubavlju posvetila i vizualnim umjetnostima, organizirajući Međunarodne likovne kolonije Grobnik u kojima je spojila Hrvatska društva likovnih umjetnika Rijeke i Istre te tako Grobničkom Kaštelu priskrbila sjajnu zbirku umjetnina. Istodobno s dinamičnim društvenim angažmanom, njezina brojna djela, pjesme, putopisi, novele i igrokazi također su pridonosili suvremenom životu i njegovanju čakavštine, po kojima će je pamtiti generacije kojima je usadila ljubav prema zavičaju i zavičajnom narječju.

Njezini stihovi ostaju nam u trajnom sjećanju putem hitova s raznih festivala od Zagrebfesta, Festivala zabavne glazbe Split, Melodija Istre i Kvarnera, preko Šibenskog festivala i Grobničke skale do festivala hrvatskih klapa u Omišu, Kaštelima, Buzetu i drugdje, među kojima je jedna od najomiljenijih 'Vilo moja'.“
 

Pisane vijesti