Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska Danijela Dragojevića

20. veljače 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska gospodina Danijela Dragojević, pjesnika, esejista, proznog pisca, scenarista i radijskog urednika.

„Nekoliko dana nakon svoga 90. rođendana napustio nas je Danijel Dragojević, pjesnik, esejist, prozni pisac, scenarist i radijski urednik. Otišao je tiho i nenametljivo, bez glasa, baš kao što je samozatajno i u dubokoj privatnosti vodio svoj bogat, nadaren i iznimno apartan umjetnički i duhovni život.
Unatoč želji da kroz javni život kroči nevidljiv i nezamijećen, Danijel Dragojević ostavio je dubok trag u hrvatskoj kulturi i kao urednik brojnih emisija o poeziji i kao pjesnik jedinstvenog opusa.

Svoju javnu šutnju pretočio je u samosvojan, stilski jedinstven, žanrovski hibridan, katkad teško proničan pjesnički iskaz u kojemu se nerijetko sljubljuje nespojivo. Još nije izgrađen metajezik kojim bi se njegovo djelo opisalo ili protumačilo. Ostaje nam jedino čitati ga intuitivno, s povjerenjem, hrabro kročeći u nezamislive nove svjetove koje je stvarao.

Danijel Dragojević dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iako ih je svojim dosljednim izborom redom odbijao prihvatiti. No jednom objavljeno i pušteno u javni život, njegovo umjetničko djelo postajalo je podložno sudu stručne kritike i ocjeni širokoga čitateljstva. Kritika ga je cijenila, a čitatelji voljeli. Po nepodijeljenom sudu kritike, pjesnički opus Danijela Dragojevića jačinom svoga značaja i dalekosežnošću svoga utjecaja zauzima središnje mjesto u suvremenoj hrvatskoj poeziji, istodobno pritom ostajući nepopustljivo izdvojen i beskompromisno svoj.

Od Danijela Dragojevića opraštamo se sa zahvalnošću i poštovanjem, baštineći neprocjenjivo vrijedan opus kojim je obogatio hrvatsku književnost.“
 

 

Pisane vijesti