Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska Antonia Skármete

21. listopada 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Antonia Skármete, jednog od najuglednijih ne samo čileanskih, nego i hispanoameričkih književnika koji je u svojim djelima i javnim nastupima često izražavao ponos na svoje hrvatsko podrijetlo i podsjećao na svoje bračke korijene, posebno ističući njihovu važnost za svoje formiranje kao književnika.

Od prvih književnih djela, ponajprije nizom zbirki pripovijetki s kojima se na hispanoameričkoj sceni pojavljuje krajem šezdesetih godina, pa sve do posljednjih djela u osmom desetljeću života, Esteban Antonio Skármeta Vranicic, kako glasi njegovo puno ime i prezime, nije prestajao privlačiti čitatelje svojim osebujnim pripovjedačkim darom. Svestranost njegova umjetničkog talenta s područja književnosti širila se na kazalište, film i televiziju, za koje nije samo pisao scenarije, nego i glumio i režirao. Posebno je koristio televizijskim medij kako bi promovirao umjetnost, ponajprije književnost  koju je predstavljao eruditskom snagom, privlačeći široku publiku svih generacija svojom iznimnom karizmom.

Premda je dio života proveo u egzilu, bježeći od Pinochetova režima izvan svog rodnog Čilea u koji se kasnije i vratio, Skármeta je upravo u tom razdoblju napisao svoja najbolja djela u kojima je progovarao o temeljnim životnim i filozofskim pitanjima za koja se nadahnjivao vlastitim iskustvima i brojnim putovanjima. Svoju najpoznatiju priču o Nerudinom poštaru napisao je za njemački radio, a tek kasnije kao scenarij s kojim je stekao svjetsku slavu. Nakon Oscarima nominiranog i nagrađenog filma "Poštar (i Pablo Neruda)" redatelja Michaela Radforda, njegova "Žarka strpljivost" (La ardiente paciencia), bila je prevedena na tridesetak jezika, prilagođeno filmu, kazalištu, operi i radiju, a u fokus međunarodne javnosti došla su i mnoga druga njegova djela među kojima i romani "Ništa se nije dogodilo" (No pasó nada), "Pjesnikova svadba" (La boda del poeta) i "Victorijin ples" (El baile de la victoria).

Stoga ovom velikom piscu, iznimnoj ljudskoj i književnoj osobnosti koju je stavio u službu promocije umjetnosti i kulture, ostajemo zahvalni na brojnim književnim djelima, na sjajnim pričama koje prenose univerzalne vrijednosti i ideje koje nas podsjećaju da ljudska imaginacija, tolerancija i snaga mogu nadići sve granice koje sputavaju. Odajući počast Antoniu Skármeti izražavamo i posebnu zahvalnost što je ponosno pričajući o svojim hrvatskim korijenima, uz rodni Čile promovirao i Hrvatsku.

 

Pisane vijesti