Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska akademika Radoslava Tomića

18. ožujka 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno povodom preranog odlaska akademika Radoslava Tomića, hrvatskog povjesničara umjetnosti, redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

„Znanstveno djelovanje Radoslava Tomića obilježilo je gotovo pola stoljeća znanstvenog područja povijesti umjetnosti. Splićanin rodom, obiteljski vezan za Poljica i Omiš, hrvatsku umjetničku baštinu od Kotora do Kvarnera vrednovao je kao konzervator, kustos, znanstveni istraživač, autor brojnih publikacija i znanstvenih radova. Prostor Mediterana bio je njegova identitetska odrednica prema kojoj je usmjerio svoj znanstveni interes, bio je njegovo ishodište i njegov put.
Svojom ogromnom energijom i strašću obrađivao je najznačajnija djela umjetničke baštine, jednako kao i dragocjene privatne zbirke koje je otkrivao javnosti, a umjetničko djelo uvijek je postavljao u središte svog istraživanja.
 
Nakon formalnog obrazovanja koje je stekao u Splitu i Zagrebu Radoslav Tomić znanstveno se usavršavao na stipendijama u Firenci, Veneciji, Rimu, Beču i Münchenu. Njegovo djelovanje, često pionirskog karaktera i s različitih pozicija, značajno je pridonijelo vrednovanju povijesti umjetnosti kao discipline: sudjelovao je u izradi konzervatorskih smjernica u okviru urbanističkih planova, uređivao muzejske zbirke, radio na katalogu-inventaru slikarskih zbirki i uređenju zbirki u samostanima i crkvama kao što su one na Poljudu i Visovcu, registrirao crkve i kuće spomeničkog karaktera, identificirao i atribuirao brojna slikarska i kiparska djela nastala od 15. do 19. stoljeća, razdoblja kojim se primarno bavio.
 
Samostalno ili u suradnji s drugim znanstvenicima bio je autorom brojnih izložbi u zemlji i inozemstvu, od „1000 godina hrvatske skulpture“ u Galeriji Klovićevi dvori, preko „Odabranih djela iz trogirske slikarske baštine“ i „Zbirke grafika obitelji Garagnin“ u Muzeju grada Trogira, do „Hrvati - vjera, kultura, umjetnost“ u Vatikanu i „Renesansa u Hrvatskoj“ u Francuskoj.
 
Prenoseći svoje znanje naraštajima studenata Sveučilišta u Zadru, u nastavničko zvanje unio je, uz ogromnu erudiciju, i emociju, strast prema hrvatskoj baštini. Radoslav Tomić zadužio je hrvatsku kulturu i obogatio naše spoznaje o umjetničkoj i društvenoj povijesti Dalmacije, Istre, Primorja i Boke Kotorske te razvio svijest o vrijednosti hrvatske umjetničke baštine nastale tijekom stoljeća dodira s najznačajnijim umjetničkim pravcima, za što ćemo mu ostati trajno zahvalni."
 

Pisane vijesti