Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska umjetnika Đure Sedera

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Đure Sedera, jednog od najboljih hrvatskih umjetnika, dugogodišnjeg profesora i svojedobno dekana Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu.

„Kroz desetljeća svojega plodnog stvaralaštva Đuro Seder mijenjao je stilove, neprestano istražujući i propitujući medij slikarstva, unoseći u njega vedrinu i snažnu slikarsku strast. Počeo je kao grafičar, ilustrator i jedan od osnivača mitske umjetničke grupe Gorogna, koja je djelovala gotovo tajno, a u vremenu prije medijskog senzacionalizma i širenja vijesti preko društvenih mreža, ipak odigrala presudan utjecaj na hrvatsku umjetnost. Njegov radikalan zaokret koji ga je učinio jednim od začetnika Nove slike, urodio je plodom briljantnih djela, eksplozijom boja, pastoznim namazom i nesputanim izražavanjem emocija.

Đuro Seder bio je dobri duh i jedan od najomiljenijih profesora Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu na čijem je čelu kao dekan bio 1983. do 1987. godine, gdje je generacijama hrvatskih umjetnika uz klasično slikarsko obrazovanje ukazivao na slobodarsku prirodu umjetnosti koja svakom talentu nudi njegov jedinstveni put. Posebno je bilo veselje vidjeti ga na otvaranjima izložbi svojih kolega i studenata, čijim se uspjesima radovao možda i više nego svojim osobnim, uvijek spreman na prijateljski poticaj.

Ostavio je impresivni slikarski opus, izlagao na stotinama izložbi, a njegova se djela nalaze u mnogim hrvatskim i svjetskim muzejskim zbirkama. Zasluženo je nagrađivan najvišim priznanjima i struke i publike od odlikovanja Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića do Nagrade Vladimira Nazora za životno djelo. 

Odlaskom Đure Sedera, Hrvatska ostaje bez velikog umjetnika čija su mnoga djela upisana u antologijske stranice nacionalne umjetnosti, ali prije svega ostaje bez dobrog čovjeka čiji će nam prijateljski osmjeh i vedrina nedostajati i ostati u posebnom sjećanju“. 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica