Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska umjetnice Dragice Cvek Jordan

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska istaknute umjetnice Dragice Cvek Jordan.

„Ražalostila me vijest o odlasku jedne od najomiljenijih hrvatskih umjetnica, gospođe Dragice Cvek Jordan, čije je dugogodišnje bogato stvaralaštvo privlačilo generacije ljubitelja umjetnosti.
 
Njezine prepoznatljive slikarske teme, djevojčice, nevjeste i cvijeće, jednako kao i jedinstvena bjelina i svjetlost koju je istraživala svakim novim djelom, našli su dom u mnogim galerijama i muzejima, ali i stekle brojnu publiku koja ih je rado udomila u svojim životnim prostorima. Gotovo da i ne postoji hrvatska galerija u kojoj nije izlagala, a često je bila pozivana na samostalne i skupne izložbe diljem Europe. Iznimno zanimljive bile su zajedničke izložbe sa suprugom, Vasilijem Josipom Jordanom, jer su se njihovi opusi, gotovo posve različiti u rasponu od radikalnog svjetla do duboke tame, u prostorima magičnog realizma, kao i u izložbenom prostoru, harmonično usuglašavali.
 
Uvijek je isticala svoju rodnu Moslavinu kao trajno nadahnuće, kao i fascinaciju svjetlošću, bjelinom i tišinom, koje su njezina djela pretvarale u oaze mirne vedrine i sreće. Slikarstvo Dragice Cvek Jordan struka je zasluženo nagrađivala komplimentima, a njezin poetični svijet stiliziranih dječjih i djevojačkih likova u simboličkim prostorima ostaje jedinstvenim opusom u širokim okvirima hrvatskog suvremenog slikarstva.“

 

Pisane vijesti