Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Tomislava Kurelca

15. srpnja 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji povodom odlaska gospodina Tomislava Kurelca, dugogodišnjeg urednika Hrvatske radiotelevizije i filmskog kritičara.

"Od sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je kao novinar kritičar započinjao svoju plodnu karijeru na Radio-Zagrebu, Tomislav Kurelec se profilirao u vrsnog filmskog znalca i pratitelja svjetske kinematografije, s posebnom ljubavlju prema europskom i hrvatskom filmu čiji je bio promicatelj tijekom duge karijere urednika Filmskog programa Hrvatske radiotelevizije.

Kontinuirano objavljujući filmske kritike, Tomislav Kurelec posebnu je pozornost posvećivao poljskom, češkom, slovačkom i mađarskom filmu, upućujući hrvatske gledatelje na kvalitetu europske kinematografije. Trajno je zadužio i hrvatski film istražujući i recenzirajući suvremenu filmsku produkciju te djelovao kao član uredništva Filmske enciklopedije i suradnik Filmskog leksikona Leksikografskog zavoda.

Uz kratki igrani film „Plavi svijet“ (1969.), Tomislav Kurelec se početkom sedamdesetih okušao i na području dokumentarnog filma, realiziravši stotinu dokumentarnih TV emisija. U sjećanju ne samo starijih generacija, nego i u analima hrvatskog televizijskog programa, posebno ostaju kultne emisije koje je vodio i uređivao kao što je „Jedan autor - jedan film“ i „Moderna vremena“.

Za svoj rad zasluženo je nagrađen najvišim priznanjem Hrvatskog društva filmskih kritičara, nagradom „Vladimir Vuković“ za životno djelo, a svojim predanim i svestranim djelovanjem u području filmske umjetnosti dao je trajni doprinos hrvatskoj kulturi."

Pisane vijesti