​Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska redatelja Veljka Bulajića, velikana hrvatske kinematografije

3. travnja 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji povodom odlaska gospodina Veljka Bulajića, hrvatskog filmskog redatelja koji je svojim umjetničkim ostvarenjima prešao granice nacionalne kinematografije. 

„Usavršavajući se od samog početka svoje duge i plodne redateljske karijere, koju je započeo prije više od 70 godina, kada je kao stipendist polazio slavni Eksperimentalni kinematografski centar (Centro Sperimentale di Cinematografia) u Rimu, Veljko Bulajić svakim je svojim novim filmom, bez obzira na tematiku, unaprjeđivao standarde hrvatske kinematografije.

Premda je prve filmove snimio i ranije, njegov debitantski cjelovečernji igrani film iz 1959. Vlak bez voznog reda zasluženo je postigao velik uspjeh i osvojio nagrade. Tijekom svog bogatog filmskog djelovanja izražavao je posebnu sklonost povijesno-političkim temama, od ratnih spektakala Kozara i Bitka na Neretvi do drame Uzavreli grad te povijesnih filmova Atentat u Sarajevu i Čovjek koga treba ubiti, koji su ostali u sjećanju generacijama publike i postizali izniman uspjeh kod domaće i strane kritike. Širinu njegovog umjetničkog opusa i interesa potvrdio je dokumentarni film Skoplje '63 o razornom potresu, nagrađen na venecijanskoj Mostri, za koji je primio UNESCO-ovu nagradu „Kalinga“.

Opus Veljka Bulajića ostat će upisan u antologiji hrvatskog filma i po broju i po važnosti nacionalnih i svjetskih priznanja, među ostalim, po nagradama na festivalima u Veneciji, Monte Carlu, San Sebastijanu, Moskvi, New Delhiju, a posebno po nominaciji Bitke na Neretvi za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Na Pulskom filmskom festivalu zaslužio je više Zlatnih arena za najbolji film i režiju, a ovjenčan je i Nagradom „Vladimir Nazor“ za životno djelo i odlikovanjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.“





 

Pisane vijesti