Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska redatelja i profesora Akademije dramske umjetnosti Lukasa Nole

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jednog od naših sjajnih filmskih redatelja i profesora Akademije dramske umjetnosti Lukasa Nole. 

„Dokazavši svoju nespornu umjetničku darovitost i svestranost studirajući Akademiju likovnih umjetnosti, povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu te diplomiravši Akademiju dramske umjetnosti, Lukas Nola ostavio je za sobom izniman umjetnički opus filmova, scenarija i dramskih tekstova.

Bio je jedan od najboljih predstavnika „mladog hrvatskog filma“, koji se stvarao u devedesetim godinama, čiji su prvi filmovi „Dok nitko ne gleda“  i „Svaki put kad se rastajemo“ dočekani s oduševljenjem publike i kritike. Zaslužio je tada i prestižnu pulsku Zlatnu arenu za scenarij, a u njegovoj režiji struka je prepoznala sjajnu stilsku eleganciju, vizualnu izvrsnost i jedinstvene žanrovske eksperimente s originalnim sadržajnim nijansama ironije. Kao najvažnija njegova djela izdvajaju se također Zlatnom arenom nagrađeni „Nebo, sateliti“  i „Sami“ , a hrvatski umjetnici sjećaju se i njegovog izvrsnog eksperimentalnog filma „Krađa“ o nestalim djelima Lovre Artukovića.

Njegovi studenti pamtit će ga kao iznimnog pedagoga i intelektualca koji ih je svojim primjerom upućivao na potrebu kontinuiranog istraživanja i eksperimentiranja kao temelja svakog umjetničkog, pa tako i filmskog procesa.

Odlaskom Lukasa Nole hrvatska je kulturna scena izgubila darovitog redatelja jedinstvenih kultnih djela koja će zauvijek ostati upisana u anale nacionalne kinematografije.“
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica